Navigatie overslaan
Eider / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Eiders en koningseider

Geplaatst op 24 juni 2020

De eider is, het hele jaar rond, langs de Texelse kust te zien waar deze vogels ook broeden. Hun karakteristieke geluid, een zachte vroom vroom van enkele auto’s die net een race gaan beginnen, heeft iets magisch. Een typisch geluid van het Waddengebied. De laatste jaren laat ook een koningseider zich zien.

Trappelend wapperen

Een mannetje eidereend is een fotogenieke vogel. Kleur- en contrastrijk, met zachte pasteltinten van olijfgroen, crème en roze contrasterend met zwart, donker bruin en wit. Sommige eiders zijn minder schuw dan de soortgenoten en goed te fotograferen. Die zwemmen dicht bij de waterrand. Ik daal dan langzaam vanaf de dijk naar beneden, hopend dat hij niet wegvliegt zodat je op zijn ooghoogte foto’s kan maken. Als je geluk hebt, gaat hij omhoog en laat hij trappelend op het water zijn vleugels wapperen. Bij de bovenste foto lukte het wonderwel.  

Koningseider / Ruwan Aluvihare Koningseider / Ruwan Aluvihare Koningseider / Ruwan Aluvihare

Spannende uren

De laatste jaren is er ook een man koningseider die op zoek is naar Texels burgerschap. Een koningseider, een bewoner van het hoge noorden, is een zeer zeldzaam verschijnsel in Nederland. Dit voorjaar, heb ik deze spectaculaire vogel ’s avonds laat minstens tien keer gezien bij de IJzeren Kaap. In maart en april heb ik hem urenlang geobserveerd in de hoop dat hij dichterbij kwam… maar hij bleef steeds net te ver weg. Geen verloren uren want je geniet altijd. Je ziet de vogel zwemmen, duiken, trappelend op het water wapperen, en bovendien blijft ‘net niet’ heel spannend.

Vorige week werd ik voor mijn moeite beloond toen een bevriende vogelaar appte dat “hij zeer fraai te zien” was. Ik snelde op de fiets naar de Kaap en was er binnen 10 minuten.

Er was geen wind, dus ook geen golven, de zon scheen zacht op het water en hij zwom op ca. 100 meter van de kust af, maar kwam gestaag dichter bij tot ca 50 meter.  Daar begon hij de grote verenschoonmaak, spetterde veelvuldig op het water, kwam omhoog om de vleugels te wapperen en voor dat je het wist was hij weer verder weg. Perfecte timing!

Koningseider / Ruwan Aluvihare Koningseider / Ruwan Aluvihare Koningseider / Ruwan Aluvihare

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Dit jaar deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?

Gerelateerde items