Navigatie overslaan
Velduil / Ruwan Aluvihare Alle berichten

KippenVelduil…

Geplaatst op 21 april 2020

Een aantal keer was was Ruwan Aluvihare op het juiste moment op de juiste plek om een velduil te kunnen fotograferen. 

Een moment dat je nooit vergeet: de ontmoeting met een velduil. Jagend lijken ze wat op een kiekendief, maar dan zie je de ronde, ‘platte’ kop; kippenvel! Dan maakt hij een pirouette in de lucht en een snelle, gracieuze val naar de grond. Als een velduil zijn prooi te pakken heeft, eet hij die meestal ter plekke op. Velduilen gaan veelal gewoon hun eigen gang, dus kan je lang genieten van hun jaagkunst. Met de wind mee leggen ze al snel een paar honderd meter af, om dan om te draaien en een stuk langzamer tegen de wind in te vliegen, zodat ze meer controle over de jacht hebben.

Ik ben sowieso gek op uilen omdat ze een bijzonder karakter hebben. Een voorbeeld, als ze hun kop draaien, kunnen ze je ineens recht in het gezicht met beide ogen aankijken. Een vette knipoog zit er soms ook bij.

Velduil / Ruwan Aluvihare Velduil / Ruwan Aluvihare

Snelle sluitertijd

De foto helemaal boven aan deze pagina is begin april op Texel gemaakt. Op een stuk boerenland dat als vogelweide wordt beheerd, was deze uil aan het jagen. Het fotograferen van bewegende vogels doe ik zonder statief. Dan kan ik snel schakelen en me concentreren op de lichtval en het gedrag van de vogel. Op het juiste moment schiet ik vele foto’s. Een snelle sluitertijd, minimaal 1/1600-ste seconde, is daarbij een vereiste.

De foto van de zittende velduil is eveneens op Texel gemaakt. ‘s Ochtends vroeg op Waal en Burg zag ik hem, zonnend op een paal. Ik was met de auto op een smal weggetje en moest voorzichtig naast de uil komen om hem zo te kunnen fotograferen. Of uit de auto stappen, maar dan was hij weggevlogen.

Deze velduil had net een flinke maaltijd gehad, getuige het bloed op zijn poten en had tot mijn geluk helemaal geen haast! Omdat ik dichtbij kon komen, paste hij net op mijn foto. Daarvoor moest ik me wel op de passagiersstoel tegen het raam drukken. De uil ging zich een half uur zitten poetsen.

Velduil / Ruwan Aluvihare Velduil / Ruwan Aluvihare

Groep van vijf velduilen

De foto hier direct boven is in Zuid-Holland gemaakt. Daar was een groep van vijf velduilen overdag aan het jagen. De velduil is één van de weinige uilsoorten die dat doet: overdag jagen. Hoewel de uilen een overdaad aan fotografen hadden gelokt, was het mogelijk om van ze te genieten en te fotograferen.

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Dit jaar deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

WAD is er aan de hand?

Het Waddengebied is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van ons land. Het is ook het leefgebied van miljoenen vogels. Maar met veel wadvogels gaat het niet goed. Als Waddenliefhebbers maken we het de vogels, vaak onbedoeld, moeilijk.
Dat kan anders!

#WADdoejij?

Gerelateerde items