Navigatie overslaan
Strandplevier / Shutterstock Alle berichten
Strandplevier / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Ongewoon leefgebied voor strandplevieren

Geplaatst op 3 mei 2019

Fijn: een opsteker voor de strandplevier. Nog dit jaar krijgen deze kleine strandvogels nieuw leefgebied. Ongewoon leefgebied weliswaar, maar dat geeft niet, als ze er zelf maar tevreden mee zijn.

Weet u het wellicht nog? September 2018: de vraag van Vogelbescherming was om geld te geven voor de strandplevier. Schier verdwenen, met 75 procent afgenomen, nog ongeveer 130 broedpaartjes over. Een waar reddingsplan hadden we klaarliggen. En één van de meest ambitieuze voorstellen was misschien wel het aanleggen van nieuw leefgebied voor deze strandbroeders. Of u wilde helpen.

Wat is een zoutpan?

Goed nieuws: de strandplevieren krijgen dit jaar al nieuw leefgebied! Aan het eind van de zomer gaat het Zeeuwse Landschap met het gedoneerde geld een zoutpan aanleggen in Waterdunen (bij Breskens, Zeeuws Vlaanderen).

Een zoutpan is een groot, gegraven waterreservoir, bedoeld om zout te winnen uit zeewater. Het idee is dat het water verdampt en het zout achterblijft. In het najaar laten ze het zoute water erin stromen.

Zoutpannen Portugal / Shutterstock Strandplevieren broeden graag op commerciële zoutpannen. Zoutpannen Portugal / Shutterstock

Wat moet een strandplevier met een zoutpan?

Mooi zo, een zoutpan dus, in Zeeland. Hoe is dat precies gunstig voor de strandplevier? Wel, strandplevieren broeden als gekken op commerciële zoutpannen in het mediterrane gebied. De reden: door al het zout groeit er bijna niets en blijven bruine ratten er weg. Dat betekent veel strandplevier-broedplekken op de stukken die droogvallen (ze houden niet van begroeiing) en weinig geroofde eieren. Verder vinden deze vogels er volop voedsel zoals garnalen en krabbetjes.

Eerste in zijn soort

De Nederlandse zoutpan voor strandplevieren wordt ruim 2 hectare groot en is de eerste in zijn soort. En ook al zijn de verwachtingen hoog, het is een test. Nederland is veel natter dan de mediterrane landen, dus in de praktijk moet blijken hoe een zoutpan in die omstandigheden goed functioneert. Nu zijn we Nederlanders, dus mocht het in sommige jaren akelig veel regenen, dan gebruiken we een stuw om het waterpeil te regelen. Dan blijft het gebied hopelijk geschikt om te broeden.

Strandplevier / Vogeldakboek - Adri de Groot Beloofd: u bent meteen verkocht als u uw eerste strandplevier ziet. Strandplevier / Vogeldakboek - Adri de Groot

Hoe vaak ziet u nu een strandplevier?

Misschien kent u de strandplevier nog niet echt goed en lijkt het allemaal een beetje ver weg. Daarom bouwt het Zeeuwse Landschap ook een aarden wal met kijkschermen erin, zodat u de strandplevieren kunt zien broeden. De vogels zijn vlak bij het scherm zichtbaar, maar hebben nergens last van. Beloofd: u bent verkocht als ze achter een krabbetje aan rennen.

Dank u wel!

De aanleg van de zoutpan is nog lang niet klaar en Vogelbescherming wil veel meer, maar dit is toch een stap in de goede richting. Met veel kleine stappen, kom je uiteindelijk bij ver weg gelegen doelen. Als u meebetaalde aan de aanleg van de zoutpan, alvast hartelijk dank!

Meehelpen strandbroeders te beschermen?

We zoeken vrijwillige vogelwachten die op verschillende stranden broedvogels beschermen door toezicht te houden en voorlichting te geven aan bezoekers. Ook het helpen bij afzettingen en doen van
waarnemingen is mogelijk.

Meer informatie

Steun vogels en natuur

Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?

Ja, ik help vogels en natuur