Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Huiswerk voor de huismus

Geplaatst op 10 oktober 2017

Sinds 1975 is het aantal huismussen gehalveerd. Die achteruitgang lijkt inmiddels gestopt. In Amsterdam werd zelfs gerept van een come back. Duidelijk is dat iedereen in zijn of haar omgeving iets kan doen voor deze soort. Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming geeft tips in deze webvideo.

Sinds 10 jaar voert Vogelbescherming een programma uit om beter leefbare steden voor vogels en mensen te creëren. Vogels gelden daarbij als een graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat het goed met de vogels in een stad, dan gaat het goed met het groen in de omgeving. En mensen die in een groene omgeving wonen, voelen zich niet alleen gezonder, maar uit onderzoek blijkt dat ze dat ook daadwerkelijk zijn. Aangezien 95% van de Nederlanders in de bebouwde kom woont, is er reden genoeg om goed te zorgen voor de vogels en het groen in de stad.

In de afgelopen 10 jaar is er veel bereikt voor vogels in de stad. Tijdens de Stadsvogelconferentie in 2017 presenteerden we een overzicht. In een serie korte webvideo’s lichten we hier mooie voorbeelden nog extra uit. Hierboven staat de editie over de huismus. In de vorige editie kwam de huiszwaluw aan bod, tijdens de volgende editie kijken we naar een natuurgebied onder de rook van Rotterdam.

Ook ’n vogelvriendelijke tuin?

De Tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming adviseren tegen een klein bedrag (leden krijgen korting) hoe je tuin vogelvriendelijk kan worden ingericht. Zelfs op het kleinste lapje is er van alles mogelijk.

Vind een tuinvogelconsulent in de buurt

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck