Navigatie overslaan
Stadsnatuur / Jouke Altenburg Alle berichten

Vogelbescherming en Vesteda geven vogels meer ruimte in de stad

Geplaatst op 24 oktober 2018

Vogelbescherming en woningbelegger Vesteda gaan samen aan de slag om de leefomgeving voor vogels en mensen te verbeteren. Vandaag is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Om dit te vieren legden Fred Wouters van Vogelbescherming en Gertjan van der Baan van Vesteda samen de eerste gierzwaluwneststeen in het wooncomplex Enter aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam. Met deze stenen zijn vogelnesten beter beschermd tegen wind en onderhoudswerkzaamheden.

In de samenwerkingsovereenkomst gaat Vogelbescherming Vesteda advies geven om aanpassingen te doen bij renovaties en nieuwbouwprojecten. Vesteda hoopt met hulp van Vogelbescherming de juiste keuzes te maken en zo met oog voor flora en fauna haar woningportefeuille te verduurzamen. Daarnaast ontvangen nieuwe huurders van Vesteda binnenkort een welkomstpakket met vogelvriendelijke cadeaus voor tuin of balkon.

Video in nieuw venster openen

Een leefbare stad voor bewoners en natuur

In stedelijke gebieden is vaak weinig ruimte voor groen. Die trend is aan het keren; stadsnatuur en groen bouwen staan volop in de belangstelling. Met een reden, want soorten als de huismus, gierzwaluw en huiszwaluw zien hun nesten steeds vaker verdwijnen door nieuwbouw, waardoor deze soorten in aantal achteruitgaan. Met het aanleggen van groene daken, neststenen en vogelvides krijgen vogels en andere dieren, zoals vlinders en bijen, hun leefomgeving in het stedelijk gebied terug. Tegelijkertijd geeft het een impuls aan de kwaliteit van de omgeving. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen in groene wijken gezonder en gelukkiger zijn.

Vogelbescherming Nederland richt zich al jaren op het creëren van vogelvriendelijke steden. De samenwerking met Vesteda sluit hier naadloos op aan. CEO Vesteda, Gertjan van der Baan: “Op bijvoorbeeld de website www.checklistgroenbouwen.nl helpt Vogelbescherming het bedrijfsleven om met aandacht voor groen en vogels te bouwen. Of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie, projectontwikkeling of planvorming, de Checklist Groen Bouwen geeft tal van ideeën en concrete adviezen waar we als Vesteda mee aan de slag kunnen gaan.

Groene eilandjes boven op de stad

Vesteda draagt graag actief bij aan een groene woonomgeving, waar het prettig vertoeven is. Daar kan Vogelbescherming over adviseren. Fred Wouters van Vogelbescherming: “Een groen dak is niet alleen goed voor vogels, het biedt ook vele voordelen voor steden en voor bewoners, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en het is ook nog eens mooi om op uit te kijken. Stel je voor: al die verschillende gebouwen met een begroeid dak, die samen een archipel van groene eilandjes vormen boven op de stad!”

Factsheets stadsvogels

Vogelbescherming heeft een reeks factsheets over stadsvogels gepubliceerd voor gemeenten, bedrijven, bouwers, bewoners en andere betrokkenen.

download pdf's

Checklist Vogelvriendelijk Bouwen

De Checklist Groen Bouwen biedt hulp bij effectief 'vergroenen'. We helpen iedereen op weg die zich bezig houdt met nieuwbouw, renovatie, projectontwikkeling of planvorming. Grote partijen, maar ook particulieren met een eigen huis.

Start de checklist