Navigatie overslaan
Witte kwikstaart / Hans Peeters Alle berichten

Gifspuit achter slot en grendel

Geplaatst op 1 augustus 2019

Sarie en Ko Katsman uit Koudekerk aan den Rijn waren al langer van plan om een vakantiewoning te kopen. Vanwege hun roots wilden ze graag richting Zeeland. Ze vonden een plek op Goeree Overflakkee (Zuid-Holland). Hun volgende uitdaging was de aanleg van een tuin voor insecten en vogels.

Sarie en Ko zijn trots op hun vogeltuin

Elke maand gaat Hans Peeters op zoek naar een natuurlijke tuin. Kleine vogelreservaatjes waar bewoners terecht heel trots op zijn. Bij elkaar opgeteld vormen deze tuinen een groots natuurgebied, weliswaar verspreid over het hele land. Deze maand een natuurlijke tuin aan de rand van een recreatiepark.

Bloemen voor insecten

Toen Sarie en Ko twee jaar geleden hun vakantiehuisje kochten, stelde de tuin niet veel voor. “Veel terras en gras, weinig planten en niet veel onderhoud,” verduidelijken Sarie en Ko. “We wilden graag zo lang mogelijk in het jaar, zoveel mogelijk bloemen hebben. Goed voor insecten en dus ook voor vogels.”

Kijk je nu rond, dan zie je een bloemenweelde op een oppervlakte van 288 vierkante meter met monnikskap, akelei, vingerhoedsbloemen, marjolein, rozemarijn, klimrozen, maagdenpalm, diverse soorten clematis, vetplantjes enzovoort, enzovoort. De afwisseling aan kleuren is een lust voor het oog. En tussen al dit moois zoemen bijen, hommels en fladderen atalanta’s, gehakkelde aurelia’s en zandoogjes rond. Ko: “Maar het gaat met vallen en opstaan. Ridderspoor bijvoorbeeld, trekt veel insecten aan, maar wil het hier niet doen.”

Een haag zo breed als een auto

Sarie en Ko prijzen zich gelukkig dat hun tuin aan de buitenrand ligt van het park. De erfscheiding bestaat uit een hoge haag van wel tweeënhalve meter breed. De haag is een mix van els, wilg en vlier. Als echte vogelman is Ko er blij mee. “Een fantastische broedplaats. En als je ziet hoeveel vogels erin schuilen bij onraad. Geweldig.”

Ko kijkt sinds zijn negende jaar naar vogels en kan zich geen leven zonder voorstellen. Hij is mede-oprichter van de Vogelwerkgroep Koudekerk / Hazerswoude e.o. en tegenwoordig lid van de Ledenraad van Vogelbescherming. Waar hij ook komt, altijd probeert hij mensen enthousiast te maken voor vogels en hun bescherming.

Koolmees / Ko Katsman Koolmees / Ko Katsman Koolmees / Ko Katsman

Tip van de maand

Ko: “Er recreëren hier veel ‘stadsmensen’ op het terrein. Ze komen bij ons kijken om ideeën op te doen. Ik vertel ze dat kool- en pimpelmezen ontzettend veel insecten opruimen en dat ze dus een nestkast kunnen ophangen. Zo heb ik eens geteld dat een paar pimpelmezen hun jongen in een uur zesenzestig keer voedsel kwamen brengen. Als je dat extrapoleert, kom je op zo’n tienduizend insecten voor de twaalf dagen dat de jongen in de kast verblijven. Dat is dan nog maar een enkel vogelpaar. Dat maakt indruk. De buurtgenoten kunnen dus beter een nestkast ophangen en de gifspuit weg doen.”

Winterkoning / Hans Peeters

Vogel van de maand: winterkoning

Winterkoningen zijn de kleinste vogels van ons land. Ze worden ook wel ‘klein Jantje’ genoemd. Toch sta je altijd weer versteld hoeveel geluid er uit deze vogel komt. Z’n luide kanarie-achtige triller is over grote afstand te horen.

Het fijne spitse snaveltje geeft aan dat de winterkoning een echte insecteneter is. Winterkoningen trekken niet weg in de winter. Als het heel koud is, hebben ze het moeilijk. Het is dan lastig om insecten en spinnetjes te vinden. Die zoeken ze tussen gevallen bladeren. Laat de blaadjes dus in de herfst en winter liggen en ruim ze pas in het voorjaar op. De winterkoning is u dankbaar.

Huismus / Hans Peeters Huismus / Hans Peeters Huismus / Hans Peeters

Het vogellijstje

Als echte vogelaar houdt Ko lijsten bij met de vogels die hij ziet. Met gepaste trots overhandigt hij me twee vogellijsten. Op een daarvan staan de vogels die over zijn tuin vlogen. De alpengierzwaluw die vorig jaar overvloog, springt meteen in het oog.

De lijst met vogels die in de tuin gingen zitten, telt liefst 31 soorten, waaronder sperwer, holenduif, groene en grote bonte specht. Ook broedvogels als: pimpel- en koolmees, zwartkop, winterkoning, tjiftjaf en huismus. “Voor de huismussen heb ik twee mussenflats opgehangen. Wat denk je? Gaan ze in de klimop broeden.”

Lijsterbes  / Hans Peeters

Plant van de maand: lijsterbes

Sarie en Ko hoeven niet lang na te denken over hun lievelingsplant of -boom. “De lijsterbes,” roepen ze in koor. “Zo’n heerlijke boom. In het voorjaar volop bloesem waar insecten massaal op af komen. In de late zomer smakelijke oranje bessen, waar veel vogels zich tegoed aan doen, zoals merels, lijsters en spreeuwen.”

Bij de lijsterbes van Sarie en Ko prijkt een naambordje: ‘Leviens lijsterbes’. De boom is geplant als herinnering aan de overleden vader van Sarie, hij heette Levien.

Uw tuin, een tuinreservaat?

Wilt u de extra stap maken en uw tuin omtoveren tot een waar paradijs voor wilde planten en dieren? Bekijk hier of u een tuinreservaat bent of kunt worden!

Zwartkop / Hans Peeters Zwartkop in meidoornhaag / Hans Peeters Zwartkop / Hans Peeters

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Mijn tuin telt mee

Wat er allemaal in tuinen leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren en insecten weten we nauwelijks. Met jouw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Ook jouw tuin zit vol leven.

Doe mee met de Tuintelling

Gerelateerde items