Navigatie overslaan
IJsvogel / Shutterstock Alle berichten

IJsvogel / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Gevaarlijke verleidingskleuren

Geplaatst op 14 maart 2017

Intense kleuren zijn wild aantrekkelijk voor vogelvrouwtjes. Het kan niet bont genoeg. Waarom eigenlijk? Een schutkleur is toch veel handiger als je niet opgegeten wilt worden!

Sterkste partner herkennen

Opvallend gekleurd zijn brengt voor vogels een risico met zich mee. Dan val je óók op bij roofdieren. Alle risico’s ten spijt zijn ze dan toch soms kleurig, want kleuren helpen vogels om de sterkste partner te herkennen. Dat betekent meer nakomelingen op de lange termijn en dat is essentieel in de natuur.

Belangrijk om te beseffen dat vogels kleuren anders zien dan mensen. Zo denkt u misschien: mannetjes merels zijn allemaal zwart met een oranje snavel. Een vrouwtjesmerel daarentegen ontdekt grote verschillen tussen heel veel tinten zwart en oranje. Hoe intenser de kleur, hoe fitter het mannetje en hoe sterker de toekomstige kuikens. Nogal belangrijk dus voor vogels, goed kleuren zien!

Puik territorium

Een intense kleur zegt een vogelvrouwtje eigenlijk twee dingen. Ten eerste is dat mannetje goed doorvoed, want hoe slechter de voeding, hoe valer de kleur. Hij kan dus goed voedsel zoeken of heeft een puik territorium en de kans is groot dat hij ook genoeg eten zal aandragen voor haar en haar kuikens.

Merel / Shutterstock

Truc achter de hand

Ten tweede kan dat mannetje roofdieren ontlopen, ondanks zijn bizar felle kleuren, dus hij moet wel sterk zijn of snel of een andere truc achter de hand hebben. Sommige vogels doen daar nog een schepje bovenop, zoals de pauw. Een mannetje pauw heeft niet alleen veel kleuren, hij laat ze ook nog eens zien met een staart waarmee hij bijna niet kan vliegen. Als hij zelfs dán nog overleeft, moet het wel een fit exemplaar zijn! Niet voor niets dat die staart er na het broedseizoen ook weer snel af gaat.

Seksuele selectie

Vogelvrouwen vallen dus (met goede redenen) voor mannen met intense kleuren. Fel gekleurde mannetjes krijgen daarom meer jongen, die ook weer (een voorkeur voor) intense kleuren hebben en zo worden de kleuren en patronen steeds exotischer en de staarten steeds langer. En dat hele proces heet in de biologiehandboeken seksuele selectie.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen van deze site via email. Tuintips, mooie vogels, columns, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels Digitaal

Gratis magazine Vogels dichterbij

Leer tuinvogels beter kennen, handige voedertips, tuinadvies, verrekijkers uitgelicht en de allerleukste vogelcadeaus! Kortom, een heerlijk blad om te bewaren en te delen. Haal de natuur in huis
met dit prachtige magazine!

Bestel gratis

Meer over

vogelskijken jeanetvanzoelen merel

Deel dit bericht