Navigatie overslaan
Alle berichten

Koolmees en pimpelmees / Shutterstock

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Kooltjes, pimpels en beukennootjes

Geplaatst op 28 oktober 2016

In de herfst trekken koolmezen en pimpelmezen samen op. Dat is veiliger, want twintig paar kraaloogjes zien die scherpe sperwerklauwen een stuk sneller dan één. Het komt natuurlijk goed uit dat de ‘kooltjes’ en de ‘pimpeltjes’ allebei gek zijn op beukennootjes! Maar er zijn ook verschillen.

Beukennootjes

De meeste mezen zijn koolmezen. Geen achtertuin zo klein, of je vindt ze er. Zie je ze niet? Zoek dan een beukenboom op; dit jaar dragen de beuken voor het derde opeenvolgende jaar noten en daar zijn mezen dol op.

Tip: Probeer eens wat beukennootjes in de voedersilo, gewoon bij de zaden.

Scharrelaar vs. acrobaat

Koolmezen zijn forse mezen die rondrommelen op de grond. Ze plukken en rukken gevallen natte bladeren opzij om er nootjes en kleine beestjes onder vandaan te halen. Die nemen ze dan mee naar een dikke, veilige tak om ze daar rustig te verorberen.

Pimpelmezen zijn wat kleiner en lichter en zitten in de toppen van bomen. Ze hangen ondersteboven aan doorbuigende twijgen om hun nootjes en beestjes te pakken te krijgen. Als ze ruzie hebben zetten ze hun kleine, lichtblauwe kruinveertjes overeind; dan lijken ze tenminste wat groter.

Zwak of hemels

‘Pimpeln’ betekent in het Nederduits zwak of teer. Misschien wel toepasselijk, want ze zijn best kwetsbaar in de winter. Soms overleeft de helft van de pimpelmezen de donkere koude winter niet. Ze werden ook wel hemelmezen genoemd; dat klinkt wat vrolijker, en het verwijst natuurlijk naar hun kleur. Ook de koolmees heeft zijn naam aan zijn kleur te danken: het zwart van kool.

Tip voor de pimpelmees

Hang nu vast een nestkast op met een invliegopening van 28 mm; daar kunnen pimpelmeesjes zich precies doorheen wurmen. Zo’n kast geeft ze beschutting en helpt ze om warm te blijven. De opening mag beslist niet groter zijn, want dan gaan ook andere holenbroeders erin. Die gunnen we natuurlijk ook best wat beschutting, dus hang gewoon nóg een nestkast op, maar dan met een iets grotere ingang! (32 mm is voor koolmezen een goede opening.)

Gratis magazine Vogels dichterbij

Maak van uw tuin een vogelparadijs. Dit magazine staat boordevol mooie foto’s over vogels kijken en met veel praktische tips over vogels voeren, nestkastjes en vogelvriendelijke tuinen.

Bestel Vogels dichterbij

Nestkasten Vogelbescherming

Vogelbescherming Nederland biedt een keur aan nestkasten aan. Als u uw nestkast bij ons koopt, helpt u behalve de vogels in uw tuin ook het beschermen van alle vogels in Nederland.

Kijk voor ons aanbod in de webshop

Meer over

koolmees vogelsvoeren vogelskijken pimpelmees jeanetvanzoelen tuintip

Deel dit bericht