Navigatie overslaan
Vuurgoudhaan / Peter Wimmers (Fotogalerij) Alle berichten

Foto van de maand: ook voor beginnende fotografen!

Geplaatst op 11 januari 2019

Peter Wimmers is pas net begonnen met fotograferen en maakte nu al de Foto van de Maand van Vogelbescherming. Met véél fotograferen, filmpjes bekijken en rondvragen kun je dus een eind komen! Hij vertelt over het leven van een beginnende fotograaf. En dat gaat niet altijd over rozen…

Bent u een fanatieke vogelfotograaf?

"Het is nu precies 14 maanden geleden dat ik begon met vogelfotografie. Pensioen: eindelijk tijd. De start was erg moeizaam, omdat ik er totaal geen verstand van had. Ik kon amper de camera aanzetten, laat staan de instellingen goed krijgen om een mooi plaatje te schieten. Maar, door veel lezen, filmpjes kijken en vragen stellen, kon ik toch stapjes vooruit maken. Nu ben ik redelijk tevreden over mijn resultaten, maar het kan allemaal nog veel beter, aangezien ik toch nog steeds veel ‘foute’ foto's maak."

Bent u ook vogelaar?

"Inmiddels voel ik me een echte vogelaar, alhoewel ik nog lang niet alle vogels bij naam kan noemen. Ik vond het altijd wel een 'stoffige' uitdrukking hoor, voor deze groep mensen, maar ik kom er gewoon niet onderuit om mezelf bij deze club te scharen. De dag is niet compleet als ik geen vogelfoto heb gemaakt."

Heeft u iets speciaals met vuurgoudhaantjes?

"Nou, ik vind het wel een enorme uitdaging om ze vast te leggen. Ze zijn de kleinste vogeltjes van Nederland en daarbij ook nog eens enorm bewegelijk... ze zitten bijna nooit stil."

Heeft u andere favoriete vogels?

"Ik vind alle vogels fascinerend: hoe zich gedragen en redden in de natuur. Alhoewel, de prachtig gekleurde zomervogels zoals blauwborst of gekraagde roodstaart hebben wel een streepje voor. Daarvoor ga ik in de lente speciaal naar de Oostvaardersplassen. Heerlijk! Wat wil een mens nog meer, veel groen om je heen en lekker in het zonnetje prachtige vogels fotograferen. Ik kijk nu alweer uit naar hun terugkomst in het voorjaar."

Het lukt lang niet altijd om een mooie scherpe foto te maken door állerlei factoren. Vogels bewegen, en ik ook, soms is het te donker, dan weer te licht.

Hoe is deze foto tot stand gekomen?

"De foto van het vuurgoudhaantje heb ik gemaakt in het parkje achter m'n huis. Als het weer goed is, loop ik daar dagelijks een rondje in de hoop wat moois te zien. In deze tijd zijn dat de goudhaantjes met zo nu en dan een vuurgoudhaantje ertussen. Ik ga altijd af op geluid dat ze maken (je hoort ze eerder dan dat je ze ziet). Dan is het hopen dat ze vlakbij het wandelpad, niet te hoog in de bomen en een beetje takvrij zitten. Is dat zo, dan heb ik geluk en komen ze op de foto."

"Bij deze foto had ik veel geluk en zat hij 1,5 meter van de lens. Dan krijg je natuurlijk het mooie gedetailleerde plaatje waarnaar ik eigenlijk altijd streef! Het lukt lang niet altijd om een mooie scherpe foto te maken door állerlei factoren. Vogels bewegen, en ik ook, soms is het te donker, dan weer te licht. Dat is dan ook de reden dat er van de 100 foto's wel 95 in de prullenbak belanden. Maar dat schijnt er allemaal bij te horen volgens de kenners."

Tip voor andere fotografen

Ik zou dolgraag wat tips willen meegeven aan mensen die vogelfotografie ook erg leuk vinden, maar ik denk dat dit niet aan mij is, gezien mijn gebrekkige ervaring. Ik wil wel zeggen dat je met véél fotograferen, filmpjes bekijken en rondvragen, een eind kunt komen!

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus