Navigatie overslaan
Vuurgoudhaan / Marco Latooij Alle berichten

Adhd-vogeltje voor de lens

Geplaatst op 7 februari 2020

Probeer de kleine, druk beweeglijke vuurgoudhaan meer eens scherp op een foto te krijgen. Marco Latooij kreeg het voor elkaar en maakte de foto van de maand.

“Het was in de volkstuin van mijn zus in het Beatrixpark in Schiedam. Ik zag de vuurgoudhaan eerst in de appelboom op het terras. Vuurgoudhaantjes zijn klein en erg bewegelijk en daardoor lastig om te fotograferen. Maar, deze was net zo nieuwsgierig als ik en liet zich zien. Toen hij in de bijna uitgebloeide hortensia ging zitten, heb ik op het juiste moment de sluiter ingedrukt. Ik zag tijdens de opname direct dat deze foto echt bijzonder was!”

“Het is in de volkstuin echt een genot om vogels te kijken of fotograferen. We hebben ook een voedertafel staan en enkele nestkasten opgehangen, waarin afgelopen jaren met succes pimpel- en koolmezen hebben gebroed.”

 

Heeft u iets speciaals met vuurgoudhaantjes?

“Wie niet? Door het kleine formaat en de prachtige kleuren heeft dit vogeltje echt iets vertederends. Ook is hij erg bewegelijk, een ‘adhd’ vogeltje, dat altijd op zoek is naar voedsel. Ieder najaar is het weer geweldig om de vuurgoudhaantjes tegen te komen. Maar, de velduil is mijn echte favoriet.”

Wat is uw meest bijzondere ervaring bij het fotograferen van vogels?

“Ik ben echt een uilenfreak. De steenuil, ransuil en bosuil heb ik eerder weten te fotograferen, maar de velduil nog niet. Tot enkele weken geleden. Eindelijk stond ik oog in oog met deze prachtige vogel. Een kippenvelmomentje!”

Hoe is uw passie voor vogelfotografie ontstaan?

“Twee jaar geleden vroeg een ex collega mij waarom ik geen vogels ging fotograferen. Vooraf was ik sceptisch, maar sinds dag één dat ik het probeerde ben ik enthousiast. Het is iedere keer een uitdaging om een vogel goed in beeld te brengen en het hoeft niet perse een zeldzame vogel te zijn hoor. Een ‘gewone’ koolmees kan je ook bijzonder fotograferen!”

“De vogels zijn dus relatief nieuw, maar sinds mijn 21ste ben ik al met fotografie bezig. (Ik ben nu 46 jaar.) Ik heb een opleiding fotografische vormgeving gevolgd in Den Haag en heb daarna ruim acht jaar als filmlaborant bij een professioneel vak laboratorium gewerkt.”

Het is iedere keer een uitdaging om een vogel goed in beeld te brengen en het hoeft niet per se een zeldzame vogel te zijn hoor.

Gaat u vaak op pad om te fotograferen?

“Ik heb een fulltime baan, maar in de weekenden ga ik bij goed weer op pad. Soms neem ik bij speciale waarnemingen een dag vrij.”

Heeft u ten slotte nog een goede vogeltip voor anderen?

“Oefen met het waarnemen van vogels, dan ga je steeds meer zien. Wat ook belangrijk is: geduld hebben. Vogels laten zich nou eenmaal niet sturen. Kijk goed hoe de vogel zich gedraagt en probeer spontane situaties vast te leggen, want dat levert de mooiste plaatjes op. Ook zijn scherpte op de juiste plaats, lichtval en compositie belangrijk. Als alles klopt maak je de mooiste foto's. En de belangrijkste tip is: heb er vooral plezier in!”

Help met je mooiste vogelfoto

Help ons met mooi beeldmateriaal het enthousiasme voor vogels te vergroten. Wij maken een selectie en we zetten de mooiste foto's online. Uit deze foto's kiezen we elke maand de allermooiste.

Bekijk de galerij en doe mee

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus