Navigatie overslaan
Koolmees  / Aize Schipper Alle berichten

Koolmees / Aize Schipper Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Help vogels de hitte door!

Geplaatst op 24 juni 2020

Met het hete weer de komende week, roept Vogelbescherming iedereen op de vogels in eigen tuin een handje te helpen. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte namelijk niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin maakt u het álle tuinvogels een stuk makkelijker.

Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet de komende dagen dus een platte waterschaal neer met vers water. Zo kunnen de vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling. Daar knappen ze van op.

Roodborst / J. Zonneveld MijnVogelweb Zet een platte schaal neer met vers water, daar knappen vogels van op.

Extreme hitte snel fataal

Nog belangrijker dan water, is schaduw voor de nestkasten in uw tuin. Want voor jonge vogels zoals kool- en pimpelmezen die in een nestkast in de volle zon hangen, kan de extreme hitte snel fataal zijn. Er zijn namelijk nog steeds vogels aan het broeden, al is het laat in het seizoen en is een groot deel van de jongen inmiddels uitgevlogen. Soms broeden ze nog omdat een eerder legsel verloren ging en soms gaan ze voor een tweede of zelfs derde nest. De jongen van deze nesten, krijgen het de komende dagen vreselijk zwaar.

Koolmees / Hans Lebert Fotogalerij De hitte wordt jonge mezen al snel fataal. Zorg dus voor schaduw boven nestkasten die nog in gebruik zijn.
Nestkast zomer hitte / Rudi Touw Dankzij Rudi Touw vlogen ze gezond uit!

Maak schaduw boven nestkasten

Om oververhitting te voorkomen, moeten nestkasten eigenlijk altijd op een koele, schaduwrijke plaats hangen. Maar hangt een nestkast in uw tuin onverhoopt toch in de zon, probeer er dan wat schaduw boven te maken. Dat kan bijvoorbeeld met een parasol, paraplu of laken. Dit voorkomt dat de kuikens oververhit raken, uitdrogen en uiteindelijk sterven. Doe het snel en laat ze daarna met rust, zodat ze niet worden verstoord. En hang nestkasten niet zomaar op een andere plek als ze nog in gebruik zijn!! Dan kan wel in september als u ze schoonmaakt.

Meelwormen bijvoeren

Naast het aanbieden van water en schaduw, kunt u nog iets doen om (broedende) vogels te helpen. Voer ze tijdens deze warme dagen bij met wat meelwormen. Meelwormen bevatten dezelfde eiwitten als de insecten in uw tuin en zijn perfect voedsel voor jonge vogels. De ouders hoeven dan wat minder hard te werken, omdat ze niet zo ver en vaak heen en weer hoeven te vliegen. En een standje lager gun je toch iedereen als het kwik boven de 30 graden komt.

Roodborst / C. Dittmar MijnVogelweb Voer meelwormen, dan hoeven de ouders minder hard te werken en dat gun je iedereen in deze hitte.

Welke vogels eten wat?

Aan de vorm van hun snavel is te zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten.

Wat eten tuinvogels het liefst?

Mijn tuin een vogelparadijs

Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Meer over

koolmees pimpelmees jeanetvanzoelen hitte tuintip zomer water vogeltuin

Deel dit bericht