Navigatie overslaan
Spreeuw / Shutterstock Alle berichten

Water-, zand- én zonnebad voor vogels

Geplaatst op 31 juli 2020

Vogels badderen niet alleen in water, maar ook in zand en soms zelfs in de zon. Waarom ze dat doen en hoe u kunt helpen, leest u hier. Uw voordeel: het is fantastisch om naar al dat gebadder te kijken.

Hoogzomer, warm en plakkerig. Wat is lekkerder dan schaduw, koel drinken en misschien even het water in? Niets menselijks is de vogel vreemd, dus maken ze graag gebruik van een platte schaal met water in uw tuin. Zet u een waterschaal neer? Of een diep bord, koekenpan, of terracotta bloempot-onderzetter. Op warme dagen helpt u de vogels ermee. Heeft u een vijver(tje)? Zorg dan voor een schuin aflopend, ondiep gedeelte dat functioneert als vogelbad.

Koolmees / Pixabay Op warme dagen helpt u vogels met een platte schaal met vers water. Koolmees / Pixabay

Veren invetten

Badderen is namelijk absoluut onmisbaar voor vogels en niet alleen om te drinken of af te koelen. Ze maken hun veren namelijk ook schoon met water en vetten ze daarna in. Dat vet is afkomstig van hun stuitklier – net boven de staart – en lijkt gemakkelijker te verspreiden over natte veren. Het vet verzorgt de veren, maakt ze waterafstotend en beter isolerend. Als vogel overleef je gewoonweg niet zonder.

Pimpelmees / Shutterstock Vogels badderen het hele jaar, om schoon te worden en hun veren in te vetten. Pimpelmees / Shutterstock

Zanderig plekje maken

Help vogels niet alleen aan een waterschaal, maar ook aan een zanderig plekje: haal een stoeptegel weg. Op de veren moet namelijk ook weer niet te veel oud en verschraald vet ophopen. Dan worden donsveren minder donzig en hebben de parasieten waarschijnlijk meer eten. Daarom trakteren veel vogels zichzelf op zandbaden; om het overtollige, oude vet weer weg te werken. Ze draaien en schurken in los zand en wrijven het tussen de veren. Na een tijdje schudden ze de hele boel, inclusief oud vet, er weer uit.

Ringmus / Shutterstock Een zandbad helpt om oud en verschraald vet van de veren te verwijderen. Ringmus / Shutterstock

Zonnebadende vogels

Ziet u op het heetst van de dag een vogel met gespreide veren voor pampus in de zon liggen, dan is deze niet oververhit, maar neemt een zonnebad. Zo verdrijven ze luisvliegen, veerluizen, teken en mijten. Dat zit daar maar bloed te prikken, huidschilfers te eten en te kriebelen en irriteren. Vogels trekken ze van de veren met hun snavel, krabben ze weg met hun poten, maar nemen dus ook een zonnebad om die rotparasieten kwijt te raken. Door met gespreide veren in de zon te liggen, wordt het zo droog en warm dat de kriebelaars het niet meer uithouden en het veld ruimen.

Merel / Pixabay Een zonnebad verdrijft parasieten uit het verenkleed. Merel / Pixabay

Cadeautip

Leuke cadeautip: een hangende waterschaal voor in de tuin. Ze maken de tuin of het balkon weer een beetje mooier en de tevreden spetterende mussen zijn er niet weg te slaan. Prijzen al vanaf € 10, dus dat is best te doen.

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck