Navigatie overslaan
Buidelmees / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Buidelmezen en sigaren

Geplaatst op 20 februari 2020

Buidelmezen fotograferen is niet zo gemakkelijk. Al tien jaar lang hoopt Ruwan Aluvihare op een goed moment en een goede plek om toe te kunnen slaan.

"De buidelmees lijkt door zijn naam tot de mezenfamilie te horen, maar dat klopt niet. Buidelmezen vormen een aparte familie. Ze staan bekend om hun puntgaaf geweven buidelnest gemaakt uit plantenmateriaal en  afgewerkt met de zachte pluizen van onder andere rietsigaren.

Het is een mooie, bovenal schattige vogel, met een opvallend zwart bandietenmasker en een goudbruine mantel. Eind vorige eeuw was deze mooie soort zeer schaars in Nederland, maar tegenwoordig zijn ze echt zeldzaam.

Ik heb ze in Nederland maar vier keer gezien en dan vluchtig of ver weg, zonder de mogelijkheid om goede foto’s te maken. Maar kort geleden, in Berkel en Rodenrijs lukte het wel. Daar waren een stel buidelmezen te bewonderen, terwijl ze foerageerden op de sigaarvormige aren van lisdodde. Twee overwinteraars dus die niet naar zuidelijke oorden waren vertrokken.

Wolk van de lisdoddepluizen

Ondanks hun nabijheid en redelijke tamheid was het maken van foto’s niet makkelijk. Ze zijn zeer bewegelijk, vliegend van rietstengel tot rietstengel, snel pikkend op zaden en kleine beestjes in een zelf gecreëerde wolk van de lisdoddepluizen. Het was daarnaast een mooie, heldere dag, wat helaas minder gunstig is voor vogelfotografie vanwege de scherpe contrasten. Bovendien scheen de zon vanachter de vogels. En om het nog lastiger te maken, bevond zich een woud van rietstengels tussen mij en de buidelmezen!

Ik koos een zo gunstig mogelijke positie, schoof waar ik zat enkele rietstengels een beetje opzij en hoopte dat de wind me ook een beetje zou helpen met het riet. Na verloop van tijd merkte ik dat de buidelmezen van onder naar boven werkten, en eenmaal klaar met een sigaar, daar bovenop een pauze van enkele seconden namen.

De te volgen strategie was mij duidelijk; de vogel continu met de camera volgen en hopen dat de wind de obstakels even wegwuift op het moment dat de vogel bovenop mooi poseert. Ik heb in een paar uur tijd 1900 foto’s gemaakt (geen tikfout!), om 50 goede foto’s over te houden! Maar, na 10 jaar wachten, is het bijkomende huiswerk om alles vervolgens uit te zoeken, wel het minste probleem."

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Dit jaar deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Gerelateerde items