Navigatie overslaan
Purperkoet / Ruwan Aluvihare Alle berichten

Een purple haze bij Kinderdijk

Geplaatst op 28 maart 2022

De purperkoet is een vogel die vooral in de moerasgebieden langs de Middellandse zee te zien is. In de tropen komen ook andere vormen voor. Purperkoeten zijn relatief grote vogels, groter dan onze koeten, en een veel spectaculairder verschijning; een bijna fluorescerende blauwpaarse vogel met een scharlakenrode snavel en benen. Anders dan de tropische soort die zelfs in stedelijk gebied te zien is, is de Europese soort schuw, vaak foeragerend in dichte rietkragen en moeilijk te fotograferen. De verrassing was groot onder Nederlandse vogelaars toen de milde winter twee purperkoeten naar  Zuid-Holland bracht.

Eén van de purperkoeten daalde neer in de Eendrachtspolder en de andere langs de windmolens van Kinderdijk in Alblasserdam. Omdat ik ze elders vaak heb gezien, heb ik de verleiding weerstaan om ze te bezoeken. Het is voor mij een flinke rit, en de zekerheid van goede kiekjes was er niet. Totdat ik kort geleden een zakelijke afspraak had in Zoetermeer. De vogel van Alblasserdam was er - na drie maanden! - nog steeds en het was goed weer.

Purperkoet / Ruwan Aluvihare Purperkoet / Ruwan Aluvihare

Rietstengels

Om 7 uur vertrok ik naar Alblasserdam in de hoop op een show van de vogel. De dagen ervoor waren veel foto’s van een (weliswaar mooie) kop tussen vele rietstengels. Dat was niet mijn doel, ik wilde de hele vogel zien! Toen ik aankwam kon ik de vogel inderdaad tussen de rietstengels zien foerageren. Ik besloot naar de overkant van de sloot te gaan in de hoop dat hij zich beter liet zien.

Al na een half uur kwam hij helemaal tevoorschijn om genietend van de ochtendzon enkele yoga-oefeningen te doen tussen de lange foerageersessies. Het was boeiend om te zien. Hij trok jonge rietstengels uit het water, hield de stengel ondersteboven stevig vast in zijn poot en at de zachte binnenkant op. De tijd vloog, een paar uren genieten waren zo voorbij. Toen was het tijd om te vergaderen.

Meer weten

Vele uren spendeert Ruwan Aluvihare jaarlijks in de Nederlandse natuur, vooral op Texel, genietend van de omgeving en… van vogels. Op deze website deelt hij zijn vogelfoto’s en -verhalen met ons.

Wie meer foto's van hem wil zien, kan terecht op Waarneming.nl.

Vogelfotografie is een fantastische hobby. Steeds meer mensen genieten ervan. Dat moet niet ten koste gaan van de vogels. Daarom bevelen we van harte om deze online fotocursus 'Zo ga je verantwoord te werk in de natuur' van PiXFACTORY te volgen. 

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Gerelateerde items