Navigatie overslaan
Weiland van Sjaak Hoogendoorn / Fred van Diem Toon alles in de buurt
Weiland van Sjaak Hoogendoorn / Fred van Diem Weidevogelboer Sjaak Hoogendoorn / Fred van Diem

Door Sjaak Hoogendoorn
biologisch melkvee- en vleesveebedrijf

Sjaak Hoogendoorn

Biologische boer Sjaak Hoogendoorn bezit, samen met zijn vrouw Ellen, de boerderij Achtervennen in het Noord-Hollandse Ilpendam. Jaarlijks worden daar zo’n 50 kalveren geboren. Vijftien daarvan vervangen de oudere melkkoeien, de rest ging naar de gangbare veehouderij. Maar dat wilde boer Sjaak niet meer en hij besloot de dieren zelf groot te brengen. Deze koeien hebben nu een goed leven en worden verkocht via ‘Koop Een Koe’.

Werkgebied

Ilpendam, Noord-Holland

Sjaak Hoogendoorn:

"Ik kom uit een boerenfamilie. Mijn passie is de natuur en ik ben er van overtuigd dat landbouw en natuur bij elkaar horen. Daar ben ik actief ook buiten de boerderij mee bezig. Het biologisch boeren past bij mij. Ik vind het belangrijk dat mensen meegenieten van de boerennatuur."

Weidevogelboer Sjaak Hoogendoorn / Fred van Diem

Ik ben een weidevogelboer

Aantal hectaren: 68

55

Bezoek mijn website

Duurzaam

Boerderij Achtervennen is volledig biologisch gecertificeerd. Daaraan zijn strenge regels verbonden, zoals een verplicht aantal dagen weidegang per jaar, genoeg ruimte per dier, geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en een minimaal gebruik van medicatie zoals antibiotica.

Voor Sjaak staat duurzaamheid voorop. Op de daken van huis en stallen liggen in totaal 158 zonnepanelen die de elektriciteit opwekken. Zonneboilers verwarmen het water en een warmtepomp verwarmt sinds 2017 hun woning.

Activiteiten

Sjaak en Ellen willen mensen graag inspireren met hun boerderij. Zo ontvangen ze schoolkinderen en verhuren een vergaderlocatie.

Boerderij Achtervennen is vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de polder waarop de boerderij staat. De koeien krijgen alleen gras (vers of ingekuild) van eigen land, aangevuld met biologisch krachtvoer. Verder hebben Sjaak en Ellen twee paarden en nog wat kleinvee zoals geiten en kippen.

Weidevogels

Het weidegebied tussen Ilpendam en Krommenie is veengrond. Talloze sloten maken het gebied nat en dus aantrekkelijk voor weidevogels. Ook nu zijn er nog stukken land die hij alleen varend kan bereiken. Maar de meeste weilanden zijn nu met pontons ontsloten.  Sjaaks velden staan vol bloemen en kruiden, en dat komt de smaak van het vlees ten goede. In het voorjaar broeden hier grutto’s, kieviten en kuifeenden.

Boerenlandvogels bij deze boerderij