Navigatie overslaan
Hop / Rob Kempers Alle berichten

Zomervogels in Hongarije

Geplaatst op 19 juli 2019

Zingende grote karekieten. Een kolonie broedende witwangsterns tussen bloeiende waterlelies. Om elke bocht een kwak. Dat is het Tiszameer in Hongarije. Hans Peeters en Rob Kempers nemen u mee op pad.

Voor dag en dauw neemt gastheer Sjors ons mee in zijn bootje het Tiszameer op. Stilletjes varen we door kreken, zo breed als een boerensloot. We wanen ons in het Amazonegebied. Het Tiszameer is de Biesbosch en Naardermeer samen, en dan in overtreffende trap.

Tiszameer / Hans Peeters Tiszameer Tiszameer / Hans Peeters

Schuwe nachtreiger

Net onderweg en we houden de adem in bij het zien van de eerste kwak. Er zullen er nog vele volgen. De doorgaans schuwe nachtreiger is hier helemaal niet schuw en laat zich ook overdag in vol ornaat bewonderen. Verdekt opgesteld tussen de mangrove-achtige boomwortels of vissend langs een rietkraag. Wanneer er een met een vers gevangen vis tevoorschijn komt, kan ons geluk niet op.

Kwak / Hans Peeters Kwak / Hans Peeters Kwak / Hans Peeters

Sprookjesachtige sterns

Behoedzaam manoeuvreert Sjors ons bootje tussen het riet door. De rietjungle opent zich en er openbaart zich een weidse open plas. Omzoomd door een koor van zingende grote karekieten. Begroeid met sprookjesachtige waterlelies met erop en erboven volop vogelleven.

Witwangstern / Rob kempers Witwangstern / Rob Kempers Witwangstern / Rob kempers

Sierlijke witwangsterns vliegen af en aan. Met nestmateriaal of met een visje voor de partner. Op het eerste oog lijken ze op visdiefjes maar ze missen de zwarte punt aan de snavel en hebben – inderdaad – witte wangen. Het zijn echte moerassterns die hun nesten bouwen op de bladeren en wortelstokken van waterlelies.

Witwangstern / Hans Peeters Witwangstern / Hans Peeters Witwangstern / Hans Peeters
Hop / Hans Peeters

Supergave drekvogel

Terug van het Tiszameer vermaken we ons op Puszta Eldorado met exclusief ander moois. In een van de nestkasten broedt een hop. De oudervogels zijn druk met het aanvliegen van wormen en grote insecten als veenmollen.

Weinig mensen gaan niet uit hun dak bij het zien van een hop. Met de fraai zwartwit gebandeerde brede flapvleugels vliegt hij als een vlinder. Raakt de vogel opgewonden dan zet hij zijn oranje met zwart afgebiesde kuif overeind. Zo mooi! Die fraaie verschijning heeft overigens de gewoonte om er in zijn nest een zooitje van te maken. Achtergebleven prooien en een smerige laag uitwerpselen hebben hem de naam ‘drekvogel’ opgeleverd.

Boom vol valkjes

In Nederland is een roekenkolonie geen bijzonderheid. In Hongarije ook niet. Maar tientallen broedende roodpootvalken tussen de roeken, is een ander verhaal. De vogels zijn ongeveer zo groot als een torenvalk, maar behendigere vliegers en jagers. De mannen in een sjiek egaal blauwgrijs pak met dofrode broek en opvallende rode poten. Mevrouw met grijze vleugels, oranjebruine kop en borst. De vogels broeden in oude kraaien-en roekennesten. Ook maken ze dankbaar gebruik van de door de Hongaarse vogelbeschermers opgehangen nestkasten. Het zijn trekvogels en overwinteren in Afrika. Met sterke oosten wind komen er op terugtocht naar het noordoosten ook wel eens in Nederland verzeild.

Roodpootvalk / Rob kempers Roodpootvalk / Rob kempers

Doornprikker voor de deur

Grauwe klauwieren zijn broedvogels van ruige halfopen landschappen met struiken, hagen en houtwallen. Daaraan is in Hongarije geen gebrek. En dus gelukkig ook niet aan de grauwe klauwier.

Grauwe klauwier / Hans Peeters Grauwe klauwier / Hans Peeters Grauwe klauwier / Hans Peeters

Het mannetje grauw klauwier draagt behalve een grijze pet, een zwart bandietenmasker. Niet voor niets. Hij heeft namelijk de eigenschap om gevangen prooien, zoals grote insecten, muizen en hagedissen levend aan doorns te prikken van bijvoorbeeld meidoorn of sleedoorn. Zo blijft zijn eten langer vers en heeft hij geen koelkast nodig. Het levert hem de naam ‘doornprikker’ of ‘braamspelder’ op. Tijdens ons verblijf op Puszta Eldorado hadden we dagelijks een grauwe klauwier voor de deur.

Hellen en Sjors Streur / Hans Peeters

Welkom op Puszta Eldorado

Vogelliefhebbers en andere natuurgenieters zijn van harte welkom op Puszta Eldorado. Op een terrein van 6 ha garandeert het Nederlandse gastechtpaar Hellen en Sjors Streur u een onvergetelijke tijd. U kunt kiezen uit een comfortabele bungalow, chalet, poestahut, eenpersoonskamer of kampeerplaats. Kleinschaligheid is hun motto, zodat het aanbod aan accommodatie beperkt is. Vroeg boeken is geboden.

Puszta Eldorado is gelegen op 1510 kilometer afstand vanaf Utrecht en 1,5 uur rijden vanaf Budapest. 

Meer over Puszta Wildlife

Vogelbescherming internationaal

Veel vogels zijn trekvogels. Om ze goed te kunnen beschermen zijn wereldwijd sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming werkt samen met BirdLife Partners langs de trekroute en ondersteunt ze waar nodig.

Ons internationale werk

Meimaand Kijkermaand

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Meimaand Kijkermaand krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen