Navigatie overslaan
Alle berichten

Weinig ijs: veel ijsvogels en winterkoninkjes

Geplaatst op 30 januari 2015

IJsvogel en winterkoning hebben wel een stoere naam, maar ze zijn nauwelijks gewapend tegen strenge vorst en veel sneeuw. Door het zachte winterweer doen ze het daarom heel goed.

Record aantal ijsvogels

IJsvogels hebben het moeilijk met strenge vorst; ze hebben ijsvrij, helder water nodig om in te vissen. Deze winter lijkt er echter geen vuiltje aan de lucht. De Nationale Tuinvogeltelling geeft er een aanwijzing voor. Er werden maar liefst 251 ijsvogels geteld: drie keer zoveel als in andere goede jaren. Ter vergelijking: in de strenge winter van 2010 - 2011 werden er maar 36 geteld! De winterkoning werd dit jaar 8392 gezien, tegen 5615 in 2011.

Waarom dan winterkoning?

Winterkoninkjes heten waarschijnlijk zo omdat ze ook ’s winters, soms zelfs tijdens een sneeuwstorm, ongestoord hun liedje zitten te zingen. Ze doen dit om hun winterterritorium te verdedigen; dat hebben ze nodig om in hoekjes en gaatjes toch nog kevertjes en spinnetjes te vinden. Met een dik pak sneeuw lukt zo iets natuurlijk niet en dan kan hun aantal wel halveren.

Bevolkingsexplosie

Winterkoning en ijsvogel gedijen ondanks hun gevoeligheid voor kou toch goed in ons land. Dat komt omdat ze zich in milde jaren heel snel kunnen reproduceren en erg veel jongen grootbrengen. Dat is dit jaar duidelijk te zien. Een mannetje winterkoning bouwt wel vier tot zes nesten en hoopt niet één, maar wel twee of drie vrouwtjes te strikken. Als dan de eerste generatie jongen is uitgevlogen, volgt er meestal nog een tweede en soms zelfs een derde. Dat doen maar weinig soorten ze na.

 

Deel dit bericht