Navigatie overslaan
Pestvogel  bes / Shutterstock Alle berichten

Pestvogel bes / Shutterstock Jeanet van Zoelen

Door Jeanet van Zoelen
Medewerker Vogelbescherming

Pestvogel: de meest geliefde wintergast

Geplaatst op 29 november 2019

Mocht u deze winter een pestvogel zien, dan zal blijken dat u de drang niet kunt weerstaan om Vogelbescherming te bellen, uw kennissen te bestoken met eventuele foto’s en er nog jaren over te vertellen bij het kerstdiner. Waarom hebben pestvogels zo’n ontiegelijke aantrekkingskracht op mensen?

Pestvogels zien er buitenaards mooi uit. Strak zijn hun kleuren en vormen, alsof ze een ontwerp zijn in plaats van een echte vogel. Zacht, verleidelijk beigebruin staat in scherp contrast met een zuiver zwart oogmasker en kloeke kuif. Ruwe bolster, blanke pit. Het uitende van hun staart en vleugelveren is helder geel, naast zwart-witte vlakken en rode details.

Pestvogel / Shutterstock Pestvogels zijn er bijna nooit, maar soms ineens met duizenden tegelijk. Dan moet je bijna de kans wel grijpen.

Dan moet je de kans wel grijpen

Pestvogels zijn er bijna nooit, maar soms ineens met veel. Dat maakt het extra bijzonder als ze er zijn en dan moet je bijna de kans wel grijpen. Zo’n invasie kan in oktober beginnen, maar ook hartje winter of zelfs in februari. Dat blijft dus de hele winter spannend en duimen voor ons dat ze komen. De vogels zelf zijn vooral hongerig op zoek naar eten dat er in hun broedgebied in Scandinavië en Rusland niet meer is. Bijna jaarlijks komen er trouwens enkele tientallen pestvogels naar Nederland, dus u kunt sowieso op zoek.

Pestvogel wind / Jelle de Jong Toen deze vogels kwamen aanwaaien, kwam ook de pest. Dat kon geen toeval zijn.

Naam uit een ver verleden

Pestvogels brengen de pest. Niet echt natuurlijk, maar dat dachten ze in de late Middeleeuwen en iets van die oude overleveringen kleeft nog steeds aan ze. Doordat pestvogelinvasies ook toen al onvoorspelbaar waren en toevallig wel eens samenvielen met een pestuitbraak, legde men een verband dat er helemaal niet was. Hoe onjuist ook deze naam, daar is-ie nooit meer vanaf gekomen.

Leven dat uit zichzelf ontstaat

Pestvogels leken lange tijd uit het niets te verschijnen: knetterspannend. Mensen hadden geen idee waar ze vandaan kwamen. Dat kan natuurlijk niet, leven dat uit zichtzelf ontstaat (spontane generatie), maar een andere verklaring was er niet. Pas in de negentiende eeuw werd in Lapland het eerste pestvogelnest gevonden.

Pestvogel op liguster / Shutterstock Pestvogels eten graag (liguster)bessen. Geen bessen in de tuin? Plant een struik zolang het nog niet vriest.

Lest best: pestvogel in uw tuin

Lest best: deze wonderbare pestvogels kunnen in uw tuin komen. In de broedtijd leven ze van de muggen, die in het hoge noorden 's zomers zo talrijk zijn. Vanaf een uitkijkpost jagen ze er achteraan en snappen ze uit de lucht. Maar in de winter, als de insecten niet meer vliegen, stappen ze over op bessen. Daar komt uw tuin in beeld. Heeft u een meidoorn, Gelderse roos, liguster of dwergmispel? Dat zijn de struiken waar ze op afkomen. Zo niet: plant dan één van deze soorten zolang de vorst nog niet in de grond zit.

Pestvogel en gaai

Nog één leuk laatste pestvogelweetje. De pestvogel lijkt qua uiterlijk wel wat op de gaai en dat ziet u terug in zijn wetenschappelijke naam: Bombycilla garrulus. Dat betekent zoiets als ‘pestvogel die lijkt op de gaai’. De gaai heet namelijk Garrulus glandarius, wat ongeveer ‘voortdurend babbelende eikelzoeker’ betekent.

Tuinvogeltelling

Gebruik deze mooie illustratie om ze gemakkelijk uit elkaar te houden tijdens de Tuinvogeltelling. Tenminste: u telt toch wel een half uurtje mee op 24, 25 of 26 januari? Wilt u meer van dit soort mooie herkenningstips, meld u dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in uw mailbox.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leert u van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. U ontvangt meteen
de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Meer over

tuinvogeltelling tuinplanten jeanetvanzoelen winter pestvogel vogeltuin bessen

Deel dit bericht