Navigatie overslaan
Pestvogel  / Shutterstock Alle berichten

Pestvogel: de meest geliefde wintergast

Geplaatst op 10 januari 2022

Pestvogel-invasies zijn zeldzaam. Maar áls de pestvogels komen, is het land in rep en roer. Waarom hebben ze zo’n ontiegelijke aantrekkingskracht op mensen?

Pestvogels zien er buitenaards mooi uit. Strak zijn hun kleuren en vormen, alsof ze ontworpen zijn in plaats van echte vogels. Zacht, verleidelijk beigebruin staat in scherp contrast met een zuiver zwart oogmasker en een helder geel uitende van staart en vleugelveren. Daarnaast zwart-witte vlakken en rode details.

Pestvogel / Shutterstock Pestvogels zijn buitenaards mooi. Strak zijn hun kleuren en vormen, alsof ze ontworpen zijn in plaats van echt. Pestvogel / Shutterstock

U kunt sowieso op zoek

Pestvogels zijn er bijna nooit, maar soms ineens met veel. Dat maakt het extra bijzonder als ze er zijn. Zo’n invasie kan in oktober beginnen, maar ook hartje winter of zelfs in februari. Dat blijft dus de hele winter spannend en duimen voor ons dat ze komen. De vogels zelf zijn vooral hongerig op zoek naar eten dat er in hun broedgebied in Scandinavië en Rusland niet meer is. Bijna jaarlijks komen er trouwens enkele tientallen pestvogels naar Nederland, dus u kunt sowieso op zoek.

Pestvogel / Shutterstock Pestvogels zijn er bijna nooit, maar soms ineens met veel. Dat maakt ze bijzonder. Pestvogel / Shutterstock

Een eeuwenoude reputatie

Pestvogels brengen de pest. Althans, dat dachten ze in de late Middeleeuwen en iets van die oude overleveringen kleeft nog steeds aan ze. Doordat pestvogelinvasies ook toen al onvoorspelbaar waren en toevallig wel eens samenvielen met een pestuitbraak, legde men een verband dat er helemaal niet was. Hoe onjuist ook deze naam, ze zijn er nooit meer vanaf gekomen.

Knetterspannend

Knetterspannend aan pestvogels was ook dat ze lange tijd uit het niets leken te ontstaan. Mensen hadden géén idee waar ze vandaan kwamen. Dat kan natuurlijk niet, leven dat uit zichtzelf ontstaat, maar een andere verklaring was er niet. Pas in de negentiende eeuw werd in Lapland het eerste pestvogelnest gevonden. En ook al is nu duidelijk dat ze niet spontaan aan de struik ploppen, ook dat mysterie kleeft nog altijd aan ze.

Pestvogel op liguster / Shutterstock Pestvogels eten graag (liguster)bessen. Geen bessen in de tuin? Plant een struik zolang het nog niet vriest. Pestvogel op liguster / Shutterstock

Wees voorbereid

Heeft u het geluk ooit een pestvogel-invasie mee te maken, dan kunnen deze wonderbare vogels maar zo in uw tuin komen. 's Zomers leven ze namelijk van de muggen, die in het hoge noorden dan zo talrijk zijn. Maar 's winters, als de muggen sterven of slapen, stappen ze over op bessen. Bij voorkeur die van de meidoorn, Gelderse roos en liguster. Plant dus één van deze prachtige soorten zolang de grond vorstvrij is, dan bent u maar voorbereid op hun komst.

Pestvogel lijkt op gaai

Een leuk weetje: de pestvogel lijkt qua uiterlijk behoorlijk op de gaai en dat ziet u terug in zijn wetenschappelijke naam: Bombycilla garrulus. Dat betekent zoiets als ‘pestvogel die lijkt op de gaai’. De gaai heet namelijk Garrulus glandarius, wat ongeveer ‘voortdurend babbelende eikelzoeker’ betekent. Die gaaien-invasie afgelopen najaar, was dus ook heus een lust voor het oog! Voor wie het gemerkt heeft.

Tuinvogeltelling

Gebruik deze mooie illustratie om gaai en pestvogel gemakkelijk uit elkaar te houden tijdens de Tuinvogeltelling. Tenminste: u telt toch wel een half uurtje mee op 27, 28 of 29 januari? Wilt u meer van dit soort mooie herkenningstips, meld u dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in uw mailbox.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus