Navigatie overslaan
Wilde eend / Agami - Daniele Occhiato Alle berichten
Wilde eend / Agami - Daniele Occhiato Hans Peeters

Door Hans Peeters
Natuurjournalist

Vogelbomen en wilde eenden

Geplaatst op 15 november 2016

Maandelijks vertelt hoofdredacteur Hans Peeters hoe ver de redactie is met het maken van het nieuwe nummer van Vogels. Hij laat zien hoe het er bij zo’n proces aan toegaat. Met vallen en opstaan, struikelend, hardop lachend en altijd met heel veel plezier.

In nummer 5 van Vogels dat verschijnt voor de meerderheid op 5 december, sommigen ontvangen het eerder, gaat het over vogelbomen en wilde eenden. Nee niet: vogelbomen vóór wilde eenden. Wat dan wel?

Mysterieuze terugval van wilde eend

Een algemene soort als de wilde eend, wordt de laatste jaren steeds minder algemeen. We hoeven niet bang te zijn dat hij uitsterft, maar er is wel iets aan de hand. Sinds de jaren tachtig is de wilde eend met 30% achteruit gegaan. Oké, ons land telt nog steeds zo’n 350.000 broedparen en dat is nog steeds heel veel. Maar dertig jaar geleden waren dat er nog een half miljoen. Het opmerkelijke is dat dit een typische Nederlandse aangelegenheid lijkt. Wat er aan de hand is weten we niet precies. Wat we er wel over weten leest u in het nieuwe nummer van Vogels.

Wilde eend / Agami - Hans Germeraad Wilde eend / Agami - Hans Germeraad

Vogelbomen voor vogels en mensen

Tandenborstelbomen, parapludoorns en zeepbesbomen, wie kent ze niet? Weinigen van ons zullen er een in de tuin hebben staan, maar in Afrika zijn ze heel gewoon. En als het aan Vogelbescherming ligt worden er de komende jaren nog véél meer aangeplant. Speciaal in de Sahel waar bomen spaarzaam zijn en veel van onze broedvogels in de winter vertoeven. De bloesembomen trekken veel insecten aan en daar komen weer veel zangvogels op af. Onze broedvogels! Dat helpt ze de winter door en voor de lokale bevolking zijn de natuurlijke producten van de bomen, zoals olie uit de vruchten van de zeepbesboom, een welkome inkomstenbron. Het hele verhaal met wáánzinnige foto’s leest u vanaf pagina 8.

Tjiftjaf / Agami - Bence Mate Tjiftjaf / Agami - Bence Mate

Sandra en de auerhaan

De titel van een nieuw sprookje? Dacht het niet. Sandra de Graaf is ranger (zeg maar boswachter) in het Nationalpark Bayerischer Wald in Duitsland. Samen met haar collega’s zet ze zich in voor het auerhoen. Met succes! Uw hoofdredacteur ging tijdens zijn vakantie met Sandra op zoek naar de geheimzinnige vogel. Dat betekende een dag lang ploeteren door de sneeuw; sneeuwschoenen aan de voeten en veel zweetdruppels op het hoofd.

Sandra de Graaf dankt haar Nederlandse naam aan het feit dat ze met Peter de Graaf is getrouwd, een rasechte Fries. Samen runnen ze in Grafenau (Duitsland) een rijwielzaak, waar Sandra te vinden is als ze niet door de bossen struint. Fietsen is echter haar tweede liefde. In het verleden reed ze wedstrijden tegen Leontien van Moorsel en momenteel traint ze de jeugd. Of we het auerhoen zagen? Dat lees je in Vogels nummer 5.

Auerhaan / Hans Peeters Auerhaan / Hans Peeters
Sandra de Graaf / Hans Peeters Sandra de Graaf / Hans Peeters

Fotowedstrijd groot succes!

Het was een zinderende strijd de fotowedstrijd het ‘Bevlogen Oog-2016’. We ontvingen niet minder dan 1250 inzendingen, allemaal van hoge kwaliteit. Dat leverde bij de jurering aardig wat discussie op, maar over een ding waren we het roerend eens. Uit alle inzendingen sprak de overduidelijke liefde voor vogels. Dat was hartverwarmend! Van die 1250 foto’s nomineerde de jury er dertig. Uiteindelijk bleven er zes winnaars over; drie in elke categorie: volwassenen en jeugd. Ook was er in beide categorieën nog een aanmoedigingsprijs te vergeven.

Natuurlijk wilt u de namen van de prijswinnaars weten:

Volwassenen

Grote zilverreiger / Karin de Jonge Grote zilverreiger / Karin de Jonge

1e prijs – Karin de Jonge
2e prijs – Pieter Wilschut
3e prijs – Willem Luijkx
Aanmoedigingsprijs – Bob Rodenburg

Jeugd

Nijlgans / Sjoerd van Eijnsbergen Nijlgans / Sjoerd van Eijnsbergen

1e prijs – Sjoerd van Eijnsbergen
2e prijs – Matthijs Heijboer
3e prijs – Corné Koopmans
Aanmoedigingsprijs - Jan Timmerman

Klik hier om hun schitterende foto’s te bekijken en om het juryrapport te lezen.

Proefnummer ontvangen?

Kent u Vogels nog niet? Dan kunt u hier een proefnummer aanvragen. Op deze pagina vindt u bovendien een impressie van het laatste nummer. Elk lid van Vogelbescherming krijgt Vogels 5x per jaar thuis gestuurd.