Navigatie overslaan
Huismus sedum / Hans Peeters Alle berichten

Vogels op een groen dak

Geplaatst op 13 april 2022

Groene en bruine daken zijn helemaal in. Ze zijn goed voor het klimaat, voor het milieu, voor ons innerlijk welzijn en voor de natuur. Ze hebben een grote aantrekkingskracht op insecten én op vogels. Een pracht van een moderne uitvinding? Niets is minder waar! Toen de Bataven zich in 15 v.Chr. in Nederland vestigden legden ze al graszoden op hun huizen. Groene daken; niks meer dan oude wijn in nieuwe zakken. Maar wél hele mooie en nuttige zakken.
Groen dak buurman / Hans Peeters Groen dak buurman / Hans Peeters

Zelf doen of uitbesteden

In Vogels 2-2022 lezen we over alle voordelen van een groen dak. Het houdt regenwater langer vast, zorgt voor luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de leefomgeving. Maar hoe leg je zo’n groen dak aan? Is het moeilijk? Komt er veel bij kijken? Kun je dat zelf doen of besteed je het uit?

Dak schuur / Hans Peeters Dak schuur / Hans Peeters

Licht gewicht

Gestimuleerd door de achterbuurman besloten we om het dak van ons schuurtje (3x3 m) om te toveren tot een groen vogelparadijs. We lieten ons adviseren door een leverancier van sedumplanten net buiten ons dorp. Van belang is de constructie van het dak, of die het gewicht wel kan dragen. Omdat ons schuurtje al 45 jaar oud is, werd ons geadviseerd om een lichtgewicht sedumdak te nemen. Geen dikke laag substraat, maar een lichtgewicht mat van steenwolvezel om de plantjes op te laten hechten. De bestelling werd geplaatst en de leverancier berekende precies wat we zoal nodig hadden.

Materialen / Hans Peeters Materialen / Hans Peeters

Aan de slag

Op een goede dag reden we naar het sedumbedrijf om alle spullen op te halen: anti-worteldoek, drainagemat, substraatrol van steenwolvezels en sedummixmatten. Achterbank van de auto plat, oud gordijn over de bodem voor de sedumrollen, waar hier en daar wat aarde van afviel. 

Bezemschoon / Hans Peeters Bezemschoon / Hans Peeters

Het schuurdak stond vol water, wat als voordeel had dat we zeker wisten dat het niet lekte. Vervolgens moest het dak zo goed mogelijk droog en bezemschoon zijn. Let op dat de hoogte van de dakrand minimaal 5 cm is. Aanleg is van dakrand tot dakrand en dakgrind langs de randen is niet nodig.

Leg de mat in banen van voor- tot achterkant en laat de stroken aan de zijkanten tegen elkaar aansluiten. Maak een uitsparing van 30 x 30 cm bij elk regenwater afvoerpunt en plaats daar een bladvanger.

Een rol van 60 x 100 cm weegt al gauw 15 tot 20 kg en zeker na een regenbui zijn ze nat en zwaar. Tegenwoordig zijn er draagtassen waar een rol precies inpast, zodat je ze gemakkelijk kunt dragen en niet al te vies wordt. Mocht het gewicht desondanks een probleem zijn, snij dan de rol simpelweg doormidden. Leg het gehele dak vol met sedumrollen en laat ze op elkaar aansluiten.

Strooi direct na de aanleg eco-mestkorrels uit over het natte dak; 1 kg per 20 m². Daarna strooi je tweemaal per jaar (april en september) sedum-conditioner als bemesting over het dak.

Het dak is nu klaar en het ziet er meteen al aangenaam groen uit.

Groen dak / Hans Peeters Groen dak / Hans Peeters

Een half jaar later stond ons dak in volle bloei. Een lust voor het oog! Met acht verschillende soorten sedums, die meteen al veel insecten en vogels aantrokken.

Muurpeper / Hans Peeters Muurpeper / Hans Peeters

Muurpeper. De meeste soorten sedum worden in de volksmond ook wel rots- of vetplantjes genoemd. Ze kunnen goed tegen droogte, maar ook tegen natte periodes. Muurpeper groeit onder andere op rotsen, muren, wegkanten en droge zandgronden.

Groendak / Hans Peeters Groendak / Hans Peeters

Groene daken zijn mooi, zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhogen de klimaatbestendigheid van een stad of gemeente. Niet verwonderlijk dus dat veel gemeenten er subsidies voor beschikbaar stellen. Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kunt u zien of dat ook voor uw gemeente geldt.

 

Voor meer informatie:

Bouw natuurinclusief

Goed stedelijk groen zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en biedt volop ruimte aan mede-stadsbewoners, zoals huismus, gierzwaluw, merel of gewone dwergvleermuis. Kijk voor inspiratie en oplossingen op

bouwnatuurinclusief.nl

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer