Navigatie overslaan
Raaf / Shutterstock Alle berichten

Raven laten uitsterven? Nooit weer.

Geplaatst op 14 maart 2023

Hans de Vos Burchart, van de Ravenwerkgroep Nederland, waakt over de raven die gelukkig weer in ons land broeden. Het raven-broedseizoen is nu - februari - in volle gang, dus hulde aan hem en de vrijwilligers die druk in de weer zijn met het verzamelen van informatie. Spannend: de raven houden op hun beurt óók Hans en zijn team in de gaten.
Hans de Vos Burchart Hans de Vos Burchart met jonge raaf. Hans de Vos Burchart

De raven nemen het hem niet altijd in dank af, maar voor het 16e jaar onderzoekt Hans de Vos Burchart (voorzitter van de Ravenwerkgroep Nederland) ze. Om ze met die informatie beter te kunnen beschermen. “Ik zit aan de jonge raven om ze te ringen voor onderzoek. Dat vergeten de ouders niet! Ik weet zeker dat ze mij en de andere vrijwilligers herkennen. Is die rotzak nou nog niet weg, zie ik ze denken. Niet alleen vliegen ze een stukje mee als we vertrekken, regelmatig vliegt er ook een raaf boven mijn huis. Ik ben ervan overtuigd dat ze mij in de gaten houden. Ik snap het wel, slim van ze.”

Raven in een boodschappentas

We lopen bij Boswachterij de Amerongse Berg tussen douglassparren en hoge varens en Hans praat honderduit. “We ringen de jonge raven van het paar dat hier al in februari broedt, zodat we ze herkennen voor onderzoek. Eén van ons gaat met klimijzers naar het nest boven in de hoge spar. Hij laat de jongen met twee tegelijk in een soort boodschappentas omlaag zakken. Beneden sta ik dan te wachten om ze te meten, te wegen en ringen om hun poten te doen: een metalen ring met een nummer en een gekleurde ring.”

“Grappig: in een ravennest kan je dan van alles vinden, waar ze het mee hebben bekleed. In de buurt van een hertenkampje of schaapskudde zit het vol vacht of wol, zoals bij een nest in Zeist, maar we vinden ook wel eens een onderbroek, panty of poetsdoek.”

Raaf / Shutterstock Raven broeden al in februari. Voor de jongen uitvliegen, gaat iemand met klimijzers omhoog om ze te ringen. Raaf / Shutterstock

Lieve vogels

“Als ik zit te ringen en ik praat tegen ze, dan babbelen de jongen terug. Raven zijn lieve vogels. Ze hebben scherpe klauwen en grote snavels, maar als het kil is, kruipen ze helemaal tegen je aan. Ze zullen nooit pikken of bijten zoals torenvalken, die ik ook ring.”

Landelijk houden ongeveer 150 vrijwilligers ravennesten in de gaten en geven informatie over het broeden en de jongen door aan Hans en zijn collega. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Onze jongste is 13 jaar, dus als jonge vogelaars interesse hebben, zijn ze ook van harte welkom!”

Laten uitsterven? Dat nooit weer.

In vroeger tijden was de raaf in Nederland een normale verschijning. Niemand keek ervan op. Sterker, door bijgeloof en de (vermeende) concurrentie met jagers, werden ze fel bestreden. En in het begin van de 20e eeuw hadden we het voor elkaar: ze waren uitgestorven in Nederland. Gelukkig kregen we spijt en sinds 1976 broeden er weer (geïntroduceerde) wilde raven bij ons. Zaak om die goed in de gaten te houden en ze niet wéér te verliezen.

Raaf / Shutterstock Ze hebben een belangrijke rol: als aaseters ruimen ze alle kadavers op en voorkomen dat ziektes zich verspreiden. Raaf / Shutterstock

Begrip voor de raaf

“We vertellen landeigenaren dat er zo’n bijzondere soort in hun gebied zit, dan krijgen ze begrip voor raven en willen ze er rekening mee houden.”, zegt Hans. “Halverwege de vorige eeuw waren raven uitgestorven, want alle zwarte vogels werden neergeschoten. Dat doen sommige mensen nog steeds. Terwijl raven zo intrigerend slim en prachtig zijn en zo’n belangrijke rol hebben in de natuur. Het zijn aaseters, dus ze ruimen alle kadavers op en voorkomen daarmee dat ziektes zich verspreiden. Het geven van informatie aan terreineigenaren en -beheerders, natuurverenigingen én publiek over (de ecologie van) de raaf, is een van de belangrijkste taken van de Ravenwerkgroep Nederland.”

Onwetendheid

Hans gaat verder. “We letten ook op dat de omgeving van de nesten intact blijft. Tot 15 maart mag je in principe vaak kappen in Nederland, maar de raven broeden in februari al en dan zijn de nesten ook beschermd! Ik heb meegemaakt dat ze het hele bos om de ravenboom weghaalden, nou, dan is het natuurlijk gedaan met de jonge raven. Het is vaak niet eens onwil, maar onwetendheid en daar proberen wij te helpen. Het feit dat wij de raven in beeld hebben en in de gaten houden, zorgt er voor dat ze veilig blijven.”

Raaf / Shutterstock Jonge raven zwerven en zoeken elkaar op. Op de Veluwe leven groepen met tot wel 150 rondhangende 'jongeren'. Raaf / Shutterstock

150 ravenjongen

“De jonge raven gaan na een tijdje rondzwerven en zoeken elkaar op”, vertelt Hans. Vooral op de Veluwe heb je groepen van wel honderd tot honderdvijftig raven, die samenkomen op zogenaamde roestplekken! Jongeren die rondhangen en spelen. We noemen het daarom ook wel ‘jongeren-soozen’. Daar vinden ze uiteindelijk ook hun partner. De vraag is wanneer ze beginnen met broeden. In de literatuur wordt beschreven dat ze met een jaar of vijf-zes starten. Maar wat wij nu met het ringonderzoek ontdekken, is dat raven van twee of drie jaar oud al succesvol broeden!"

Dan horen we een zware krrrow, krraoww, boven ons en zien ze tegen het helblauw van de lucht, tussen de boomtoppen. De twee ravenouders alarmerend voor een wandelaar. “Wat is het toch een fantastisch geluid, je hoort het van heinde en verre en als je het eenmaal hoort herken je het de rest van je leven. We moeten voorkomen dat ze ooit weer uitsterven in Nederland.”

Raaf en wolf / Shutterstock Het onderzoek leert ons ook meer over de samenwerking tussen wolf en raaf. Raaf en wolf / Shutterstock
Raaf / Elwin van der Kolk Raaf / Elwin van der Kolk

Ringen én zenders

Sinds 2013 worden raven in Nederland voorzien van een kleurring door vrijwilligers van de Ravenwerkgroep Nederland, zodat ze individueel herkenbaar zijn voor onderzoek. Aanvullend is de werkgroep in 2021 gestart met een zenderonderzoek, een pilot, waarbij zes nestjonge raven werden voorzien van een GPS-logger en harnasje. Hierdoor kan er voor het eerst in Nederland onderzoek worden gedaan naar de verblijfplaatsen en het terreingebruik van jonge raven op de Veluwe. Ook biedt het een mogelijkheid om het (foerageer)gedrag van de raven beter te bestuderen en meer te leren over de samenwerking tussen wolf en raaf. Onontgonnen terrein, nog een wereld te ontdekken.

Meer informatie op de website www.ravenwerkgroep.nl.

Vrijwilliger worden

Word je ook vrijwilliger? Vogels en natuur beschermen? Met z'n allen komen we verder! We zoeken allerlei soorten vrijwilligers.

Help mee

Meer verhalen .... in Vogels

Vogels is het tijdschrift voor onze leden, met prachtige fotoreportages en opmerkelijke verhalen. Een scala aan groot en klein nieuws, over vogels, kijk- en excursietips en nog veel meer. Word lid en ontvang
Vogels 5x per jaar.

Lees meer