Navigatie overslaan
Merel / Shutterstock Alle berichten

Nationale Tuinvogeltelling: keldert de merel verder?

Geplaatst op 3 januari 2019

De merel kelderde in 2018 voor het eerst uit de top 3 van de Nationale Tuinvogeltelling. De vraag is of het Usutu-virus hierbij een rol speelt. In ieder geval is het zaak vinger aan de pols te houden: dus tel mee op 25, 26 of 27 januari.

Steevast stond de merel op de derde plaats in de Nationale Tuinvogeltelling, al 14 jaar lang. Tot vorig jaar… In de telling van januari 2018 kelderde onze tuinvriend naar de vijfde plek. Het is niet hard te maken dat het Usutu-virus de schuldige is. Maar, het feit dat dit relatief nieuwe virus rondwaart in Nederland in combinatie met die teruggang van de merel, dat geeft te denken.

Merel / Adri de Groot 15% minder merels in steden en dorpen Merel / Adri de Groot

Drie jaar Usutu-virus

Het Usutu-virus is een virus waar sommige vogels ziek van worden en dat vooral de merel treft. Het virus bereikte in 2016 Nederland en heeft nu dus 3 jaar huisgehouden onder deze geliefde tuinvogel. Hoeveel merels exact zijn doodgegaan? Dat is niet bekend, maar vooral in steden nam het aantal merels wel af, blijkt uit voorlopige cijfers van Sovon.

Merel met jongen / Thea Bezemer Fotogalerij De merels die overleven, kunnen de beste territoria bezetten en veel jongen krijgen Merel met jongen / Thea Bezemer Fotogalerij

Niet erger maken dan het is

Toch moeten we het niet erger maken dan het is. De merel is onze talrijkste broedvogel (rond een miljoen paartjes) en die kan best een stootje hebben. Daarbij zijn de merels die het virus overleven, er in de lente als de kippen bij om de beste territoria te bezetten. Zij kunnen dan in korte tijd massa’s jongen grootbrengen, omdat ze soms wel drie nestjes per jaar hebben. En hopelijk kunnen ook hun jongen beter tegen het virus.

Merel en huismus / Lisette van Straaten (Fotogalerij) Spannende Tuinvogeltelling. Is het aantal merels weer afgenomen? Of stabiliseert het? Merel en huismus / Lisette van Straaten (Fotogalerij)

Tel mee, het doet ertoe

Maar hoe lang het duurt voor de merelpopulatie genoeg weerstand heeft opgebouwd en de sterfte door het Usutu-virus afneemt? En hoe groot die populatie dan is? Niemand die het weet, dus moeten we tellen, ieder jaar weer. De volgende Tuinvogeltelling wordt daarom spannend: is het aantal merels wederom afgenomen? Of stabiliseert de situatie? Tel dus mee, het doet ertoe.

Merel / Jelle de Jong 's Winters zijn merels niet ziek van het Usutu-virus Merel / Jelle de Jong

Geen Usutu in de winter

In de winter ziet u trouwens geen merels die ziek zijn van het Usutu-virus. Dat virus wordt namelijk overgebracht door muggen en die zijn niet actief als het koud is. Als er toch een zieke merel in de tuin zit, heeft die waarschijnlijk wat anders onder de leden. Want net als u en ik, kunnen ze in de winter allerlei ziektes oplopen. Zorg dan voor schone voerplekken, zodat zieke vogels elkaar daar niet besmetten.

Tuinvogeltelling 2019 Tuinvogeltelling 2019

Zo telt u mee

In 2019 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats van vrijdag 25 t/m zondag 27 januari. Neem op één van deze dagen een half uurtje de tijd en tel de vogels in uw tuin. Zo helpt u informatie verzamelen over de merel en alle andere vogels in uw buurt. En meer informatie, betekent beter kunnen beschermen. Het is ook nog eens leuk om te doen én u krijgt gratis de Special Vogels voeren. Schrijf u gewoon in!

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling