Navigatie overslaan
Merel / Shutterstock Alle berichten

Leve de blaadjes! Ban de bladblazer!

Geplaatst op 17 september 2020

Overtuig uw innerlijke opruimer dat bruine bladeren en dooie bloemen niet meteen de biobak in hoeven, maar op bergjes in de border mogen liggen. Ze zijn dan niet langer een rommeltje en menig vogel profiteert.

In het najaar komt de opruimer in de mens naar boven. Dooie bloemen moeten de tuin uit, bruine bladeren in de biobak. Alsof we de winter willen bezweren, moet de tuin zo fris en monter mogelijk en bruin en verrot is niet fris en monter.

Maar, doe uzelf, uw buren, de insecten en de vogels een plezier en ban de bladblazer. Afgevallen bladeren hebben namelijk een belangrijke rol te vervullen voor veel dieren en planten in uw tuin.

Kuifmees / Mike Seuters Fotogalerij Afgevallen bladeren zijn sfeervol, een perfecte isolatielaag in de winter en natuurlijke bemesting in de lente. Kuifmees / Mike Seuters Fotogalerij

Breek geen been

Afgevallen bladeren moeten natuurlijk wel van het gazon en van wintergroene planten af, anders komen er gele of kale plekken in. Ze moeten ook van de stoep, anders wordt het glad en breekt u nog een been. Maar, nu komt het, neem gewoon de hark en hark ze onder een bank of tafel, naast de kliko of in de border. Ze vormen in de winter een perfecte isolatielaag voor uw planten of een slaapplaats voor egels. Maar er is meer.

Egel / Pixabay Egels houden hun winterslaap op een beschutte plek in de tuin, in een winternest gemaakt van bladeren. Egel / Pixabay

De wereld onder de blaadjes

Onder bladerhopen gaat namelijk ook nog een hele wereld schuil: die van de kleine beestjes. De wormen, spinnen en insecten zijn er beschut en eten de blaadjes. Ze verteren die tot compost en zorgen zo op een natuurlijke manier voor bemesting en verbetering van de stuctuur van de grond. Daardoor groeien uw planten beter en bloeien ze mooier. Dat krijgt u nooit makkelijker voor elkaar!

Hun leven hangt er vanaf

Goed dus voor de tuinplanten, egels en kleine diertjes als u de bladeren laat liggen, maar ook voor vogels! Het leven van insecteneters zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt weer af van die beestjes onder de blaadjes.

Met een volle maag de winternacht in gaan is echt van levensbelang voor deze kleine vogels. Als het hard vriest verbranden ze namelijk tot wel 10% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven. Dan moeten ze overdag behoorlijk veel eten om dat weer aan te vullen voor de volgende nacht aanbreekt.

Winterkoning / Shutterstock Het leven van winterkoninkjes en andere insecteneters hangt af van die blaadjes waaronder kriebeldiertjes leven. Winterkoning / Shutterstock

Bladblazers vervuilen

Een laatste argument om geen bladblazers te gebruiken: ze zijn vervuilend. De regering van Vlaanderen verbiedt haar gemeenten daarom zelfs om motorische bladblazers te gebruiken. Alleen elektrische apparaten zijn toegestaan. Vogelbescherming zegt: lekker onder de heg harken, die blaadjes, dat is nog minder vervuilend en beter voor de natuur!

Blad tuin / Fred van Diem Lekker onder de heg harken, die blaadjes. Goed voor de natuur en de gezondheid. Blad tuin / Fred van Diem

Dood, maar vol van leven

Nu eten vogels niet alleen insecten, maar ook bessen en zaden in de winter. Die zijn gelukkig volop te vinden in de tuin, als u tenminste uitgebloeide bloemen ook laat staan. Prachtig met een laagje rijp erover. De zaden die niet worden opgegeten krijgen de kans te kiemen in het voorjaar en zo blijft uw bloementuin weelderig.

Wat mooi hoe vol van leven die dooie bladeren en uitgebloeide bloemen eigenlijk zijn. Helemaal geen rommeltje, het is maar net met welke bril u kijkt.

Mijn tuin telt mee

Wat er allemaal in tuinen leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren en insecten weten we nauwelijks. Met jouw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Ook jouw tuin zit vol leven.

Doe mee met de Tuintelling

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck