Geplaatst op 17 september 2020
In het najaar komt de opruimer in de mens naar boven. Dooie bloemen moeten de tuin uit, bruine bladeren in de biobak. Alsof we de winter willen bezweren, moet de tuin zo fris en monter mogelijk en bruin en verrot is niet fris en monter.
Maar, doe uzelf, uw buren, de insecten en de vogels een plezier en ban de bladblazer. Afgevallen bladeren hebben namelijk een belangrijke rol te vervullen voor veel dieren en planten in uw tuin.
Afgevallen bladeren moeten natuurlijk wel van het gazon en van wintergroene planten af, anders komen er gele of kale plekken in. Ze moeten ook van de stoep, anders wordt het glad en breekt u nog een been. Maar, nu komt het, neem gewoon de hark en hark ze onder een bank of tafel, naast de kliko of in de border. Ze vormen in de winter een perfecte isolatielaag voor uw planten of een slaapplaats voor egels. Maar er is meer.
Onder bladerhopen gaat namelijk ook nog een hele wereld schuil: die van de kleine beestjes. De wormen, spinnen en insecten zijn er beschut en eten de blaadjes. Ze verteren die tot compost en zorgen zo op een natuurlijke manier voor bemesting en verbetering van de stuctuur van de grond. Daardoor groeien uw planten beter en bloeien ze mooier. Dat krijgt u nooit makkelijker voor elkaar!
Goed dus voor de tuinplanten, egels en kleine diertjes als u de bladeren laat liggen, maar ook voor vogels! Het leven van insecteneters zoals winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt weer af van die beestjes onder de blaadjes.
Met een volle maag de winternacht in gaan is echt van levensbelang voor deze kleine vogels. Als het hard vriest verbranden ze namelijk tot wel 10% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven. Dan moeten ze overdag behoorlijk veel eten om dat weer aan te vullen voor de volgende nacht aanbreekt.
Een laatste argument om geen bladblazers te gebruiken: ze zijn vervuilend. De regering van Vlaanderen verbiedt haar gemeenten daarom zelfs om motorische bladblazers te gebruiken. Alleen elektrische apparaten zijn toegestaan. Vogelbescherming zegt: lekker onder de heg harken, die blaadjes, dat is nog minder vervuilend en beter voor de natuur!
Nu eten vogels niet alleen insecten, maar ook bessen en zaden in de winter. Die zijn gelukkig volop te vinden in de tuin, als u tenminste uitgebloeide bloemen ook laat staan. Prachtig met een laagje rijp erover. De zaden die niet worden opgegeten krijgen de kans te kiemen in het voorjaar en zo blijft uw bloementuin weelderig.
Wat mooi hoe vol van leven die dooie bladeren en uitgebloeide bloemen eigenlijk zijn. Helemaal geen rommeltje, het is maar net met welke bril u kijkt.
Wat er allemaal in tuinen leeft aan verschillende soorten vogels, vlinders, zoogdieren en insecten weten we nauwelijks. Met uw hulp proberen we dat goed in beeld te krijgen. Ook uw tuin zit vol leven.
Wordt u ook zo blij van vogels in uw tuin of op uw balkon? Hangt u wel eens een vetbolletje voor ze op? U kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in uw buurt leven en hoe u deze vogels kunt helpen.