Navigatie overslaan
Huismussen / Shutterstock Alle berichten

Eindstand Nationale Tuinvogeltelling 2024

Geplaatst op 29 januari 2024

Afgelopen weekend vond de 21e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats en zijn er weer massaal tuinvogels geteld. Bijna 114.000 mensen zagen meer dan 1,6 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en op de derde plek de pimpelmees.
Top 3 Tuinvogeltelling Top 3 Tuinvogeltelling

Top 3

Net als bij de andere edities staat de huismus weer op nummer één. Deze vogels zijn gezelligheidsdieren en vliegen meestal met z’n achten in de tuin. De koolmees staat op nummer 2 en op nummer 3 staat de pimpelmees. De merel zien we steeds vaker in de top 5 verschijnen. Eerder werd de merel hard getroffen door het usutu-virus. Die achteruitgang was ook terug te zien in de Tuinvogeltelling. Gelukkig zien we dat de merel zich weer herstelt.

Meer barmsijzen in de tuin

Elke jaar is het weer spannend hoeveel mensen er gaan tellen en of er speciale soorten worden ontdekt in de tuinen. Dit jaar werden er relatief meer grote en kleine barmsijzen geteld in de tuin. Deze vogels uit Scandinavië zijn maar liefst 500 keer waargenomen. Andere opvallende waarnemingen volgens Timo Roeke van Vogelbescherming zijn 5 pestvogels, 55 grote gele kwikstaarten, 8 waterrallen en 1 Oosterse tortel. Deze laatste soort is maar 11 keer eerder in Nederland gezien. Ook zijn tientallen zwartkoppen en tjiftjaffen doorgegeven, soorten die normaal gesproken nu in het zuiden verblijven, maar door de mildere winters steeds vaker in Nederland overwinteren.

Grote barmsijs / Hennie Gunnink - Fotogalerij Grote barmsijs / Hennie Gunnink Fotogalerij Grote barmsijs / Hennie Gunnink - Fotogalerij

De tuinvogeltelling leeft

In heel Europa tellen liefhebbers de vogels in hun tuin. Dat staat garant voor veel mooie momenten. Via social media heeft Vogelbescherming Nederland dan ook veel enthousiaste reacties ontvangen van tellers door het hele land, die prachtige foto's van vogels en tuinen deelden.

Ik vind het hartstikke leuk om te doen. We genieten iedere dag van onze tuin. We hebben de tuin speciaal laten aanlaten leggen voor de vogels. En kijk iedere dag welke vogels erin zitten.

Deelnemer uit Flevoland

In mijn tuin telde ik dit jaar opvallend veel mussen, echt zo gezellig dat gekwetter, er wordt ook veel gebadderd en de silo's met zaad, pinda's en pindakaas worden druk bezocht. Ook de klimop tegen schuur is geliefd.

Deelnemer uit Zuid-Holland

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Alle resultaten en per regio zijn hier te vinden. 

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus