Navigatie overslaan
Huismus / Shutterstock Alle berichten

Zet de huismus op 1 bij de Nationale Tuinvogeltelling!

Geplaatst op 25 januari 2024

Morgen barst de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland los. Drie dagen lang tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin of op het balkon. Vorig jaar deden maar liefst 140.000 mensen mee. Traditiegetrouw eindigt de huismus op de eerste plek. Als echt gezelligheidsdier zie je een huismus nooit alleen, maar in groepen. Toch is het aantal huismussen in ons land gehalveerd, reden genoeg om dit jaar uit te roepen tot het Jaar van de Huismus en onderzoek te verrichten naar deze gezellige kwetteraar. Vogelbescherming roept daarom iedereen op om tijdens de Tuinvogeltelling extra te letten op de huismus.

Huismussen zijn heel sociaal. Tijdens de Tuinvogeltelling zien mensen gemiddeld een groep van 8 huismussen in hun tuin. Dat tikt lekker aan en zo eindigt dit populaire vogeltje elk jaar weer op de eerste plek in de top 10 van meest geziene vogels. Als je kijkt naar het aantal tuinen waarin de huismus wordt geteld, dan ligt dat een stuk lager. Waar de koolmees in bijna alle tuinen voorkomt, wordt de huismus vandaag de dag nog maar in de helft van de deelnemende tuinen gezien. Dat is niet alleen jammer voor de huismus, maar ook voor ons, want huismussen geven ons veel plezier.

huismus/ Shutterstock huismus/ Shutterstock

Stadsvogelbeschermer Timo Roeke: “Het aantal huismussen in ons land is de afgelopen decennia gehalveerd. Die achteruitgang is gelukkig gestopt en de meest recente tellingen laten vermoedelijk zelfs een lichte stijging zien. Maar vergis je niet: er zijn honderdduizenden huismussen uit ons land verdwenen. De achteruitgang laat zien dat er iets mis is in de omgeving. Dat zie je ook terug in de Tuinvogeltelling. In de winter slapen en schuilen de huismussen in struiken, klimop en hagen. Als dat groen verdwenen is uit de tuinen dan worden er dus ook minder huismussen geteld.”

In sommige provincies, zoals Zuid-Holland, is de huismus zelfs helemaal uit de top 10 verdwenen. Dat geldt ook voor de grote steden, zoals de binnenstad van Amsterdam. Hoe meer een gebied versteend is, hoe minder huismussen er leven.

Nationale Tuinvogeltelling

Vogelbescherming roept daarom iedereen op om mee te doen met de Tuinvogeltelling zodat we aantallen huismussen goed in beeld krijgen. Meedoen is heel simpel: tel op vrijdag, zaterdag of zondag een half uurtje de vogels in je tuin of op je balkon en geef dat door op www.tuinvogeltelling.nl. Dat is niet alleen leuk om te doen, je helpt zo ook mee aan het grootste citizen science project van Nederland. Hoe meer we over de vogels en dus ook de huismus weten, hoe beter we ze kunnen beschermen. Kijk op www.tuinvogeltelling.nl of www.vogelbescherming.nl/jaarvandehuismus voor meer informatie.

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app