Navigatie overslaan
Bosruiter / Birdphoto Alle berichten

10 zomerharde vogelplekken in Nederland

Geplaatst op 27 juli 2020

In de zomermaanden juli en augustus lijkt het vogelleven soms wel stilgevallen. Toch zijn er in Nederland ook in die maanden vogelplekken waar altijd nog genoeg leuke vogels te zien zijn. Op de website www.birdingplaces.eu vonden we 10 leuke vogelkijk-zomergebieden.

1. Het Bargerveen in Drenthe een prachtig fiets- en wandelgebied en het is ook nog eens heel vogelrijk. Nog steeds de beste plek van Nederland om grauwe klauwieren te zien. In juli en augustus kunt u ze met hun jongen in de struiken zien zitten.

2. Westhoek in Friesland: Er zijn weinig plekken waar je zoveel steltlopers tegelijk kunt zien en in spectaculair grote groepen, ook in de zomermaanden.

3. Het Nieuwe Heerenven in natuurgebied de Hamert in Noord-Limburg is een trekpleister voor steltlopers en overvliegende roofvogels. Al in hartje zomer kunt u hier verrast worden door de meest onverwachte trekkers.

Zeearend / Birdphoto Zeearend / Birdphoto

4. De Biesbosch is heel zomerhard en ook in de zomermaanden altijd goed voor veel vogels. Met naast de vele watervogels kans om jonge visarenden en zeearenden te zien.

5. De oehoe-vallei bij Maastricht. In de oude mergelgroeven broedt de oehoe. Met een beetje geluk tref je de oehoe op zijn vaste stek. Anders is het altijd nog genieten van spechten en roofvogels.

6. Vogeleiland Texel mag natuurlijk niet in de zomerlijst ontbreken. Het hele jaar door is dit Waddeneiland een feest om vogels te kijken met ook in de zomer massa’s steltlopers.

7. Polder Breebaart in Groningen ligt aan de Dollard en trekt ook in de zomermaanden duizenden vogels. Met de grootse kolonie kluten van Europa!

Lepelaar / Birdphoto Lepelaar / Birdphoto

8. De Ooijpolder bij Nijmegen biedt een prachtige staalkaart aan riviernatuur en in de zomer zijn er overal nog vogels. Lepelaars die klaar zijn met broeden lummelen rond in de Oude Waal, op trek zijnde zwarte ooievaars strijken er elk jaar neer in augustus. En niet vergeten de Millingerwaard mee te pakken!

9. De Markerwadden zijn een nieuwe parel in de Nederlandse vogelkroon. In de zomermaanden gaat het vogelspektakel hier gewoon door en blijft het op deze nieuwe vogeleilanden altijd scoren.

10. Vogelobservatorium Tij aan het Haringvliet. Dit reuzenei moet je (qua vogelkijkhut-ervaring) gewoon een keer gezien hebben. Altijd veel vogels en ook nog eens met het fantastische gebied Kwadehoek, euh, om de hoek.

Op www.birdingplaces.eu vindt u honderden leuke vogelgebieden in heel Europa en meer dan 200 in Nederland. Getipt voor en door vogelaars. Met alle info die u nodig hebt om een paar uur lekker vogels te kijken. Dus heel handig als je op vakantie gaat.

Mist u een leuke vogelplek? Ga dan naar www.birdingplaces.eu en klik op ‘Plaats een vogelgebied’ en in 8 stappen zet u uw favoriete gebied op de kaart en bent u eigenaar van uw eigen gebied.

Vogelobservatorium Tij / Katja Effting Vogelobservatorium Tij / Katja Effting

Met dank aan Chris-Jan van der Heijden.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Nationale Kijkerweek

Begin het buitenseizoen goed! Tijdens de Nationale Kijkerweek krijg je op alle optiek van ons eigen merk 10% korting. Leden van Vogelbescherming krijgen korting bovenop de ledenkorting. Hét moment om een verrekijker aan te schaffen.

Bekijk de aanbiedingen