Navigatie overslaan
groenling/ Jelle de Jong Alle berichten

140.000 mensen tellen meer dan 2 miljoen vogels

Geplaatst op 30 januari 2023

Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar massaal tuinvogels geteld. Zo'n 140.000 mensen zagen ruim 2 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en pimpelmees. Vogelbescherming lette dit jaar extra op de groenling, omdat deze al jaren fors afneemt in het stedelijk gebied.  Dat beeld wordt in deze Tuinvogeltelling helaas bevestigd. 

Vogelbescherming is onder de indruk van het aantal deelnemers bij de Nationale Tuinvogeltelling. De enorme aantallen van de edities tijdens de lockdown zijn dit jaar niet gehaald, maar het aantal tellers is aanzienlijk hoger dan de jaren voor corona. Een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin.

Top 3

Net als bij de andere edities staat de huismus op nummer één. De huismus leeft in groepen, vandaar dat ze qua absolute aantallen met kop en schouders boven de rest uitsteken. De koolmees, op nummer 2, is in de meeste tuinen gezien. Nummer 3 is de pimpelmees, gevolgd door de merel en de vink.

Huismus / Pixabay Huismus / Pixabay

Groenlingen in vrije val

Dit jaar lette Vogelbescherming extra op de groenling, een vinkachtige vogel die graag zaden eet op de voedertafel. In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5% van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3.  Reden voor de afname lijkt te liggen in het ontbreken van struiken, waar ze graag in broeden. Maar ook de ziekte het geel, die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek gaan de oorzaken verder onderzoeken. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om de tuinen te vergroenen: vervang bijvoorbeeld de schuttingen door hagen. En als je voert, maak de voederplek één keer in de week goed schoon met heet water.

Resultaten Tuinvogeltelling 2023

Top-10 Tuinvogeltelling 2023:

1 Huismus 412.509
2 Koolmees 258.553
3 Pimpelmees 168.973
4 Merel 149.420
5 Vink 128.976
6 Kauw 126.821
7 Turkse tortel 91.663
8 Ekster 87.956
9 Houtduif 87.249
10 Roodborst 83.385

Bekijk hier alle resultaten van de Tuinvogeltelling 2023

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus