Navigatie overslaan
grote barmsijs/ Shutterstock Alle berichten

Tussenstand Nationale Tuinvogeltelling 2024

Geplaatst op 28 januari 2024

De Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland is in volle gang. Vrijdag ging dit grootste citizen science project van Nederland van start en inmiddels hebben ruim 65.000 deelnemers bijna 1 miljoen vogels doorgegeven via Mijntuinvogeltelling.nl. Tot morgenmiddag 12.00 uur kunnen de tellingen ingeleverd worden. Het is vandaag ideaal weer om tuinvogels te tellen. Vogelbescherming Nederland roept dan ook iedereen op om er nog even een half uurtje voor uit te trekken en de telling door te geven.

Meer barmsijzen in de tuin

Elke jaar is het weer spannend hoeveel mensen er gaan tellen en of er speciale soorten worden ontdekt in de tuinen. Dit jaar worden er relatief meer grote en kleine barmsijzen geteld in de tuin. Deze vogels uit Scandinavië zijn maar liefst 350 keer waargenomen. Andere opvallende waarnemingen volgens Timo Roeke van Vogelbescherming zijn 5 pestvogels, 55 grote gele kwikstaarten, 8 waterrallen en 1 Oosterse tortel. Deze laatste soort is maar 11 keer eerder in Nederland gezien. Ook zijn tientallen zwartkoppen en tjiftjaffen doorgegeven, soorten die normaal gesproken nu in het zuiden verblijven, maar door de mildere winters steeds vaker in Nederland overwinteren. 

Kleine barmsijs / Koos Dansen Kleine barmsijs / Koos Dansen

Top 3

Traditiegetrouw voert de huismus weer de top 3 aan, gevolgd door de koolmees op 2 en op 3 de pimpelmees. De huismus lijkt dus weer de meest getelde vogel, het wachten is op het eindresultaat morgen maar we hopen dat de huismus ten opzichte van voorgaande jaren wellicht iets meer te zien is in onze tuinen. 

Vorig jaar deden maar liefst 140.000 mensen mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. De meeste mensen tellen op zondag. ‘Het is elk jaar toch weer spannend welk aantal tellers we gaan halen en vooral hoeveel en welke vogels er geteld worden. Heb je nog niet geteld, dan is zondag de laatste kans en kun je nog tot maandagmiddag 12.00 uur de telling doorgeven’, aldus Vogelbescherming. Kijk daarvoor op www.tuinvogeltelling.nl

Lees ook Winterse barmsijzen, wat hangt daar? 

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus

Web-app MijnTuinvogeltelling

Meedoen met de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling wordt nog leuker met web-app MijnTuinvogeltelling. De web-app helpt je de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. En maakt het invoeren van je telling tijdens dat weekend nog makkelijker!

Lees over de gratis web-app