Navigatie overslaan
Blauwe reiger / Jelle de Jong Alle berichten

De smaak van reiger

Geplaatst op 8 oktober 2020

In de eerste helft van oktober verschijnt De smaak van reiger, een vogelboek met een opmerkelijk en confronterend thema. Het behandelt in 18 hoofdstukken het eten van vogels waarvan je niet zou verwachten dat ze op het menu stonden: te mooi, te dichtbij, te bijzonder. Dit nieuwe boek geeft een inkijkje in een omstreden cultuurfenomeen, aan de hand van achttien onthutsende voorbeelden, van aalscholver tot zwartkop. Interview met uitgever Peter Müller. Wellicht ten overvloede, Vogelbescherming progageert hiermee niet het eten van de vogels die in het boek aan bod komen. 

Wat was de aanleiding om dit boek te maken?

“Ruim twee jaar geleden stond er in een Haagse krant een artikel over een dakloze Rus die in het Haagse bos was betrapt op het eten van een blauwe reiger. Nou ja, hij had het beest al op en was aan het nagenieten. In de media vroeg men zich af: mag dit wel? Bij mij kwam de vraag op: hoe smaakt dat eigenlijk?
Een rondje internet bracht veel meer aan het licht dan alleen de smaak van reiger. Ik was geschokt over hoeveel (soorten) vogels er op de wereld nog gegeten worden. Eerst uit noodzaak (een mens moet eten) en daarna werd die noodzaak traditie en zo onderdeel van de cultuur, met alle rechten die daarmee gepaard gaan.”

Wat is de meeste bizarre schotel die voorbij komt?

“Is het bizar genoeg om ruim 500 kleine alken in een balg van zeehondenhuid - de balg is de zeehond - waarin het vet is blijven zitten, aan te stampen, dan de huid goed dicht te naaien, vervolgens een half jaar onder zware stenen te laten fermenteren, op te graven, de huid open te snijden en communaal de gegiste resten uit te zuigen, op te slurpen en tussen de tanden te vermalen??? U kunt u zich voorstellen dat dit eten het gerecht uit de hel genoemd wordt.”

Zijn er nog meer schrijnende gevallen?

“Ach, ik vind het schieten of vangen van vogels om op te eten, of om welke reden dan ook, sowieso schrijnend. Maar er zijn gradaties: het schieten van kraaien en duiven uit schadebeheer kan ik soms billijken. Het vangen met een net of de lijmstok zoals dat in Mediterrane landen nog steeds gebeurt, helemaal niet. Daartegen moet je hard optreden. En zo komen lezers wel meer zaken tegen die om regelgeving smeken of om handhaving. Vaak zijn er wel regels, maar geven de mensen er geen gehoor aan. Er is nog een hele hoop  te doen!”

Hoe is het boek opgezet?

“Elk hoofdstuk begint met een illustratie van de soort in kwestie, de wetenschappelijke naam en een quote (soms) uit het hoofdstuk. Er zijn in totaal 19 hoofdstukken waarvan er één niet een soort beschrijft, maar het probleem van roadkill. Wat doe je met een fazant of eend die doodgereden wordt? - een hilarisch maar ook serieus stuk van Jelle Reumer.

Het binnenwerk en de cover zijn vormgegeven door Karen Polder, die ook Vogels op de cm2, Mussenlust en het Vogeldagboek van Peter Vos zo prachtig de wereld in heeft geholpen. Zo is het het weer een schitterend boek geworden, ook door de tekeningen van Medy Oberendorff.”

De smaak van reiger

184 pagina’s; 21,5 x 13,4 x 1,7 cm; Ingenaaid, soft cover; 19,95 euro

Schrijvers: Chris van Eck, Koos Dijksterhuis, Bert Keizer, Kees Moeliker, Perry Moree, Peter Müller, Rolf van de Pavert, Jelle Reumer en Robin Shillcock. Illustraties: Medy Oberendorff

Bestellen via uw boekandel en via www.uitgeverijmuller.nl    

Vogelboeken en -gidsen

Ben je op zoek naar een goed boek over vogels of de natuur? Vogelbescherming heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod in onze winkel en onze webshop. 

Bestel en help de vogels

Winkelnieuws

Blijf op de hoogte van het winkelnieuws! Dan lees je over de leukste en mooiste dingen uit de winkel van Vogelbescherming. Zoals nieuwe producten, activiteiten, tips en mooie ervaringen van ons en/of onze bezoekers. Of een spetterende aanbieding!

Volg het winkelteam