Navigatie overslaan
Roodborst / Shutterstock Alle berichten

5 veel gehoorde vogelergernissen

Geplaatst op 8 april 2021

Slapeloze nachten door gezang en getjilp, poep op de auto, ijsje uit de hand gepikt. Hmm. Tijdens het broedseizoen ergert u zich misschien wel aan vogels, zelfs als u ze graag ziet. Vijf vogelergernissen en enkele oplossingen.

Eerst het luidkeels zingen voor dag en dauw, daarna ál die jongen die de buurt bevolken. Dat valt op. De vogelergernissen stromen vooral aan het begin en net na het broedseizoen binnen bij Vogelbescherming. Vogelbeschérming, zeiden we in het begin verbaasd, maar we leggen graag wat uit over het gedrag van vogels, en denken mee over vogelvriendelijke oplossingen.

Natuurlijk stromen ook reacties binnen over genieten van die heerlijke lijsterzang of de eerste gierzwaluw en hoort het er allemaal bij. Voor veel mensen zijn vogels echt levensgeluk!

Zanglijster / Freddy Bijma Fotogalerij Voor iedereen wel eens frustrerend: lekker slapen en dan gewekt worden door vroege zangvogels. Zanglijster / Freddy Bijma Fotogalerij

1. Zingen of bakkeleien

U heeft eigenlijk nog een paar uurtjes slaap nodig, als de zangvogels alweer de sterren van de hemel zingen. Herkenbaar? Soms frustrerend, zelfs voor de grootste vogeliefhebber. Er zit niets anders op: raam dicht, oordopjes in, bedenken hoe heerlijk het is dat ze er uberhaupt weer zijn en verder slapen.

Als de jongen later in het seizoen zijn uitgevlogen, begint een nieuwe fase met vogel-hangjongeren. Zo komen spreeuwen dan in de namiddag samen in slaapgroepen, want dat is veiliger. Na wat rondvliegen en veel geklets, duiken ze met z’n allen in hun vaste boom en bakkeleien wie waar zit. Soms oorverdovend en wederom frustratie voor sommigen. Soms blijven ze dagen, soms weken. Het is wel gaaf om te zien en er komt altijd weer het moment waarop ze ineens weg zijn. Dan zult u ze missen.

Blauwe reiger / Koos Dansen Een reiger moet ook eten, maar dat hoeft niet in uw vijver. Enkele tips om dit te voorkomen. Blauwe reiger / Koos Dansen

2. Reiger vist de vijver leeg

Reigers moeten ook eten, maar het is wel sneu als alle vijvervissen eraan gaan, ze kunnen geen kant op. Zorg daarom voor genoeg beschutting (bijvoorbeeld waterlelies). Verder kunt u de vijverrand barricaderen met dichte begroeiing rondom, of ijzerdraad. Span het draad op 20 cm hoogte en op 20 cm vanaf de waterkant. Vaak kan de reiger dan niet meer bij de vijver. Eventueel kunt u de vijver afdekken met gaas.

Huiszwaluw / Jouke Altenburg Huiszwaluwpoep op de muur. Huiszwaluw / Jouke Altenburg

3. (Huiszwaluw)poep

Een huiszwaluwgezin eet duizenden muggen per dag. Bevorderlijk dus voor de nachtrust om er veel te huisvesten. Als u zich stoort aan de poepjes van de jongen op de ramen of tegels, is daar iets simpels aan te doen. Bevestig circa 50 cm onder de nesten plankjes die zo’n 25 cm uitsteken. Die vangen de poep op. Zorg wel voor een paar centimeter open ruimte tussen de plank en de muur, anders nestelen die grapjassen weer onder de poepplankjes. Twee linkerhanden? Ze zijn ook kant en klaar te koop.

Bent u blij met uw huiszwaluwen (los van de poep), bestel dan gratis de folder ‘Huiszwaluw zoekt (onder)dak’. Vol met wetenswaardigheden en tips om ze te helpen!

Duiven- of andere vogelpoep op de auto drijft ook menig mens tot woede en wanhoop, blijkt uit vele telefoontjes. De auto afdekken onder de vogel-slaapplek voorkomt veel ergernis. Desnoods zo'n hoes voor de hele auto.

zilvermeeuw / Jeanet Dijkstra Fotogalerij Meeuwen zijn knetterslim en weten dat ze gemakkelijk eten kunnen vinden bij mensen. Bewijs ze het tegendeel! zilvermeeuw / Jeanet Dijkstra Fotogalerij

4. Opdringerige meeuwen

Meeuwen zijn knetterslim en weten dat ze gemakkelijk eten vinden bij mensen. De enige manier om te verhinderen dat er hordes bij het terras rondhangen en het ijs van uw hoorntje eten, is ervoor zorgen dat ze níet gemakkelijk eten vinden. De gemeente moet iedereen dat goed uitleggen en ondergrondse vuilcontainers plaatsen, maar u kunt vast het goede voorbeeld geven:

Om te voorkomen dat meeuwen steden en dorpen intrekken, moeten de kust en de duinen, - het natuurlijke leefgebied van meeuwen - goed worden beschermd. Daar werkt Vogelbescherming aan.

Bord Pas op eksters / Kees de Rijk Stenen gooiende kraaien of eksters?? Yep. Niet uit kwade wil natuurlijk. Bord Pas op eksters / Kees de Rijk

5. Kraaiachtigen: eitjes eten en stenen gooien (?)

Belangrijkste ergernis bij ekster, kraai en kauw: ze eten eieren en jonge vogels. Dat is echt rot om te zien, want je leeft toch mee met zo’n tortelduifje. De oplossing: accepteer het. In de natuur is de boel meestal goed in evenwicht. Als ál die jongen blijven leven, sterven ze later weer van de honger.

Een opvallende ergernis die we af en toe horen: ze gooien stenen. Waarom ze dat doen? Misschien omdat het soms toevallig ineens loont om iets kapot te laten vallen (noten, schaaldieren)? Misschien gewoon voor de sport? Voor de zekerheid maar een hoes over de auto dan, dat is ook handig tegen poep.

Buizerd zwarte kraai / Fokke Spoelstra Fotogalerij Verjaagt de buizerd de kraaien bij haar nest, of vallen de kraaien de buizerd aan bij hun nest? Beide begrijpelijk. Buizerd zwarte kraai / Fokke Spoelstra Fotogalerij

Terrorvogels

Soms verschijnen er berichten over vogels die toevallige voorbijgangers ineens aanvallen. Buizerds, kraaien, zelfs een oehoe. Vaak is dat natuurlijk gedrag, zoals een buizerd die mensen aanvalt die te dicht bij het nest komen. Een supermoeder natuurlijk, die alleen maar haar kinderen beschermt! Een tijdelijke omleiding is dan fijn voor alle betrokkenen.

Soms is het onnatuurlijk gedrag, van vogels die bij mensen zijn opgegroeid en gewoon de kluts kwijt zijn. Reden te meer om jonge vogels nóóit mee naar huis te nemen!

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws