Navigatie overslaan
Huismussen in tuin / Shutterstock Alle berichten

Week van de Groene Tuin 2022: hoe groen is uw tuin?

Geplaatst op 12 april 2022

Van 12 t/m 18 april is de Week van de Groene tuin. Het doel is zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) te vergroenen en verduurzamen. U kunt meedoen: elke dag worden verschillende groene én duurzame tips gedeeld.

Vrijdag 15 april staat deze week in het teken van biodiversiteit. Tuinen zijn vaak verrassend rijk aan dieren en planten. Hoe groener een tuin: hoe meer leven. En daar kunt u ook aan meehelpen. Kijk op weekvandegroenetuin.nl voor tips en acties.

Door uw tuin, balkon of straat te vergroenen en te verduurzamen is er minder wateroverlast en hittestress, die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat. Met groen verwelkomt u insecten, vogels en andere dieren en draagt u bij aan biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Win-win dus, en de Week van de Groene Tuin helpt u hierbij.

De tuin als natuurreservaat

Samen met verschillende natuurorganisaties en duizenden vrijwillige tellers (lees: tuinbezitters) tellen we al jaren – en het hele jaar door - al het leven in evenvele tuinen. Dus niet alleen de vogels, maar bijvoorbeeld ook zoogdieren en amfibieën, en allerlei ongewervelden en planten. En wat blijkt: onze tuinen zijn bijzonder rijk aan een grote verscheidenheid aan dieren- en plantenleven. Vooral een tuin waar de natuur ook maar enigszins de ruimte krijgt, is meteen een natuurreservaat in de dop.

Azuurwaterjuffer / Hans Peeters Azuurwaterjuffer / Hans Peeters

Wet van de grote getallen

Biodiversiteit is het geheel aan dieren en planten dat ergens voorkomt. En ook hier geldt: hoe meer hoe beter. Beter voor de natuur in het algemeen, maar zeker ook beter voor de mens.
Om u een idee te geven hoe het met de biodiversiteit in de Nederlandse tuinen is gesteld: er zijn in totaal 332 vogelsoorten waargenomen. Daarnaast gaat het om resp. 70 en 1130 soorten dag- en nachtvlinders en 72 libellen, een aanzienlijk deel van het landelijke totaal. En wat te denken van 231 soorten spinnen die er – ook in uw tuin – rondkruipen? Om nog maar te zwijgen van 78 verschillende zoogdieren, van de kleinste (vleer)muis tot wild zwijn. Het aantal getelde plantensoorten ten slotte overtreft helemaal alle verwachtingen: maar liefst 3054! Hoe ‘biodivers’ wilt u het hebben?

Jaarrondtuintelling

Wilt u ook meedoen aan ons onderzoek naar de biodiversiteit in onze tuinen? Neem dan eens een kijkje op Jaarrond Tuintelling. U hoeft geen enorme vogel- en dierenkennis te hebben om mee te doen. Als u de meest algemene soorten kent, dan is dat al een goede basis.

Na deze week: MijnVogeltuin

Wilt u ook ontdekken welke vogels in uw buurt leven en wat u voor ze kunt doen?
Doe de postcodecheck op mijnvogeltuin.nl en laat u verrassen. U ontvangt van Vogelbescherming makkelijke en praktische tips om deze vogels naar uw tuin te ‘lokken’. En ook voor vlinders en vleermuizen kunt u hiermee aan de slag. Doet u mee?

Persoonlijk tuinadvies

Maak eens een afspraak met een Tuinvogelconsulent van Vogelbescherming. Die geeft persoonlijk advies op maat over hoe je je tuin of balkon inricht. Leden van Vogelbescherming krijgen korting.

zoek een tuinvogelconsulent in jouw buurt

Online cursus Tuinvogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je van Nico en Camilla in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt meteen de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis tuinvogelcursus