Navigatie overslaan
Koningsgier / Shutterstock Alle berichten

Vogelend op de fiets door Midden- en Zuid-Amerika

Geplaatst op 3 januari 2022

Om aandacht te vragen voor de bescherming van vogels en hun leefgebieden fietst vogelaar Koen de Geus van Midden-Amerika naar het diepste punt van Zuid-Amerika. Een tocht van 20.000 kilometer. Af en toe doet hij op onze website verslag van de bijzondere soorten die hij onderweg tegenkomt.

Wensvogel: koningsgier

Na 2.000 kilometer, 10.000 hoogtemeters en 250 vogels die ik nooit eerder zag – lifers – wil ik vandaag een bijzondere vogel uitlichten. De koningsgier! Deze magnifieke vogel heb ik ontelbare keren bestudeerd in boeken, apps en op internet. Een échte wensvogel.

De kop van de koningsgier doet clownsesk aan en zijn witte iris met felle pupil kijkt je zelfs op foto's indringend aan. De kans dat je in het echt oog in oog met deze gier kunt staan is heel klein. Net als bij vele andere vogels wordt ook zijn leefgebied bedreigd. Zo wordt de gier in Mexico met uitsterven bedreigd.

koningsgier / Mathieu Charette koningsgier / Mathieu Charette

Boomkap

Een van de redenen daarvoor is boomkap. Een plek hoog in de bomen behoort tot de favoriete rustplekken van de koningsgier. En er wordt op hoge snelheid ontbost in Midden- en Zuid-Amerika. Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes.

Ik bezocht een project in Neuvo Becal in Yucatan (Mexico) waar met steun van het IUCN NL landaankoopfonds 500 hectare is aangekocht om het leefgebied van deze soort tegen boomkap te beschermen. Dankzij hen kon ik oog in oog staan met deze koningsgier. Ze bleken heel nieuwsgierig.

Neuvo Becal / Koen de Geus Neuvo Becal / Koen de Geus

Slimme vogels

We weten nog opvallend weinig van hoe koningsgieren precies leven. Dat maakt het ook moeilijker om precies de goede maatregelen te treffen om ze te beschermen. Mexicaanse rangers proberen de koningsgieren te vangen om hele kleine zenders te plaatsen, maar deze slimme wezens kijken hoog vanuit de bomen toe en laten zich heel moeilijk vangen. Ze wachten wat er met andere vogels gebeurt die het neergelegde eten proberen te pakken. Zwarte gieren zijn er zo genoeg gevangen, maar de koningsgieren zaten nog hoog en vrij in de boom! Ze lieten zich niet vangen.

Laten we zorgen dat nog velen oog in oog kunnen staan met deze fantastische vogel.

Tekst: Koen de Geus

Help mee met landaankopen

Help je Koen om voor het IUCN NL landaankoopfonds een mooi bedrag bij elkaar te krijgen? Doneren kan via www.fietsendevogelaar.com.

Via Instagram (fietsendevogelaar) vind je dagelijkse updates van zijn 20.000 km lange fietsreis van Cancun naar Ushuaia.

Vogelbescherming internationaal

Veel vogels zijn trekvogels. Om ze goed te kunnen beschermen zijn wereldwijd sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming werkt samen met BirdLife Partners langs de trekroute en ondersteunt ze waar nodig.

Ons internationale werk

Partner van BirdLife International

Wereldwijd wordt de natuur in hoog tempo vernietigd. Om dat te stoppen zijn er in alle landen sterke natuurorganisaties nodig. Vogelbescherming draagt daaraan bij als Partner van BirdLife International en ondersteunt een aantal partners bij hun ontwikkeling.

Bekijk de video over BirdLife International

Gerelateerde items