Navigatie overslaan
Steenuil / Elwin van der Kolk Alle berichten

Steenuilen zorgen voor verrassing

Geplaatst op 9 september 2014

Het afgelopen seizoen van Beleef de Lente verliep teleurstellend voor de fans van de steenuilen. Het paartje koos een nestkast zonder webcam uit om het kroost groot te brengen. Beleef de Lente ging voorbij, zonder jonge steenuilen. Maar achter de schermen zorgden ze toch nog voor een grote verrassing.

De steenuilen van Beleef de Lente kunnen genieten van een grote schare fans. Honderdduizenden mensen volgen jaarlijks hun broedseizoen op de voet. Maar dit jaar liep dat uit op een teleurstelling: het paartje koos een andere plek om te broeden en voor de camera's bleef het stil. Beleef de Lente eindigde, maar de camera's bleven op de achtergrond aan staan.

Tot ieders verrassing verschenen de steenuilen alsnog in beeld! Na het verlaten van de nestplaats zoeken jonge steenuilen vaak elders in het ouderlijk territorium een schuilplek. Dit is bij voorkeur een plek waar ze overdag kunnen rusten. Dat kan een toegankelijke schuur zijn of een plekje in dichte begroeiing, zolang het er maar beschut, veilig en donker is. De rustplaats gebruiken ze met name overdag; in avond en nacht zijn ze hoofdzakelijk buiten actief om beter te leren jagen.  

Ook de vijf jongen van het steenuilenpaartje van Beleef de Lente gingen dus op zoek naar zo'n rustplek. En wat blijkt: de webcamnestkast is een prima verblijf! In augustus zijn hier overdag regelmatig drie van de vijf jongen te vinden. En dat leverde alsnog, prachtige beelden op.

In de loop van de zomer worden de jongen zelfstandig en uiteindelijk zullen ze in september en oktober het ouderlijk territorium definitief verlaten en gaan rondzwerven, op zoek naar een eigen plek en partner. Dat is een proces waar nog weinig over bekend is. Door Duits zenderonderzoek weten we wel dat dit vaak een geleidelijk proces is, en dat voor het definitieve uitzwerven de jongen soms kortere perioden rondzwerven in de omgeving van het geboorteterritorium op zoek naar een eigen plekje. Een 'eigen territorium' is overigens betrekkelijk, want in veel gevallen trekt het jong in bij een man of vrouw met een bezet territorium, waarvan de partner is weggevallen. Ze vullen dus een opengevallen plek op. Maar uiteraard zijn er ook jongen die een nieuw, nog niet eerder bezette broedplek in gebruik nemen, bijvoorbeeld op een geschikte plek waar een nieuwe nestgelegenheid (kast) is gecreëerd.

Tot vorige week waren de drie jongen regelmatig in de kast te vinden, nu zien we meestal nog maar één jong. Mogelijk zijn de andere twee nu echt vertrokken, de wijde wereld in. Live meekijken kan via de site van Stone, de werkgroep steenuilen op www.steenuil.nl.