Navigatie overslaan
Klapekster / Agami - Jari Peltomaki Alle berichten

Podcast: Martin Brandsma is In de ban van de klapekster

Geplaatst op 12 mei 2016

Bij dit artikel hoort een podcast (30 min.) die je online kunt luisteren, of kunt opslaan op je mobiele apparaat om onderweg te luisteren. Ideaal voor in de trein of file!

Geen vogelaar loopt voorbij aan een klapekster. Maar slechts één man heeft er 5 jaar van zijn leven aan gewijd om ze, individu voor individu, vast te leggen. Het resulteerde in het werk Identities. Martin Brandsma is conceptueel kunstenaar én vogelaar. Hij werd niet alleen gegrepen, maar misschien zelfs wel gespietst, door ‘de sneeuwbal in het topje op een winterse heide’.

Waarnemen tot kunst verheven

Een min of meer toevallige gebeurtenis leidde tot de eerste veldgids waarmee je vogel-individuen kunt opzoeken. In de streek waar Brandsma woont en werkt, Zuidoost-Friesland, zijn tal van gebieden, zoals als de Delleboersterheide, waar klapeksters overwinteren. Tijdens het schetsen van een klapekster viel Brandsma op dat een vogel die hij de vorige dag op dezelfde plek zag, er nét wat anders uit zag. Dankzij een getraind waarnemersoog – en het vermogen om wat hij ziet, over te brengen op papier – kwam hij tot de conclusie dat het om een ander individu moest gaan.

Klapekster / Birdphoto Klapekster / Birdphoto

OK, en dan?

Je kunt dan twee dingen doen: de schouders ophalen en blij zijn met twee klapeksters, of aan een missie beginnen om te onderzoeken of je als waarnemer individuele vogels kunt leren herkennen. In het werk van Brandsma zijn klapeksters weliswaar het onderwerp, maar is het waarnemen tot kunst verheven. Individuele vogels die schuilgaan achter een ogenschijnlijk zelfde outfit, blijken allemaal een unieke identiteit te hebben. Brandsma legt die individualiteiten bloot in Identities.

Klapekster / Martin Brandsma Klapekster / Martin Brandsma

In gesprek met Lars Soerink van Vogelbescherming

Brandsma maakte jarenlang prachtige illustraties voor een tijdschrift van Vogelbescherming. Hij spreekt met Lars Soerink van Vogelbescherming over zijn fascinatie voor kijken én voor de klapekster. Over kunst, over kijken. Het werk Identities wordt komend najaar gepresenteerd. Speciaal voor Vogelbescherming gunt hij ons alvast een blik op het werk, en vertelt hij hoe het allemaal kon gebeuren.

Identities

In het najaar van 2016 werd Identities gepresenteerd. Het boek is onder andere beschikbaar in de Winkel van Vogelbescherming en bij de kunstenaar. Wie meer wil weten over het kunstproject kijkt op martinbrandsma.nl/identities.