Navigatie overslaan
Ooievaar / Martin Hierck Alle berichten

Oproep: winter-ooievaars tellen

Geplaatst op 6 januari 2020

Ziet u op 18 of 19 januari ooievaars die in Nederland zijn gebleven deze winter? Tel ze dan en geef het door aan STORK. Want: hoe meer we weten, hoe beter we ze kunnen beschermen.

Ooievaars in de winter, is dat niet een beetje raar? Ze trekken toch altijd weg naar Afrika? Die gedachte klopt wel, maar ze zijn opportunistisch en een deel van de ooievaars (om en nabij 35%) blijft gewoon in Nederland. En die overwinteraars, daar wil STORK meer over weten. Vorig jaar telden 180 melders in totaal 547 ooievaars. Is dat aantal stabiel of stijgt het jaarlijks?

Ooievaar / Shutterstock Jonge ooievaars trekken allemaal zuidelijk, maar volwassen vogels blijven soms in Nederland. Ooievaar / Shutterstock

Wel of niet trekken?

Jonge ooievaars trekken allemaal naar Afrika of Zuid-Europa en blijven daar 2 tot 4 jaar, tot ze geslachtsrijp zijn. Daarna trekken ze jaarlijks heen en weer, of ze besluiten om dat niet te doen en in Nederland te blijven. Het komt ook nog voor dat ooievaars het éne jaar wel trekken en het andere jaar niet. Waar baseren ze dat besluit nou op?

Ooievaar, blauwe reiger en zilverreiger / Ton Petrus (Fotogalerij) Zo'n uitgebaggerd slootje is blijkbaar een voedselparadijs voor ooievaars en reigers. Ooievaar, blauwe reiger en zilverreiger / Ton Petrus (Fotogalerij)

Wintertelling ooievaars

Het is waarschijnlijk dat ooievaars hun keuze om wel of niet weg te trekken, deels laten afhangen van het voedselaanbod. Maar, er zijn ook andere factoren in het spel en daar is nog niet veel over bekend. Om ooievaars dus te kunnen beschermen, moeten we meer over ze leren. Daarom is de Wintertelling ooievaars van STORK zo belangrijk.

Iedereen herkent de ooievaar, dus trek het veld in en tel mee. Het is in het belang van de ooievaars!

Nico de Haan

Niet voeren

Voer ooievaars niet! Want dat geeft ze dus waarschijnlijk een verkeerd signaal. Mogelijk blijven ze daardoor ook volgende winters in ons land en kunnen dan afhankelijk worden van het bijvoederen. In zachte winters eten ooievaars hier van nature wormen en muizen, maar ook aas en afval. Als er een dik pak sneeuw ligt is het moeilijker voor ze en zoeken ze voedsel in de buurt van mensen: bijvoorbeeld bij dierentuinen, maar ook bij particulieren.

Bijvoeren van tuinvogels kan overigens geen kwaad. Deze horen in de winter in Nederland en worden er niet afhankelijk van.

Ooievaar en blauwe reiger / amkeizer (Vogelweb) Als er geen sneeuw ligt, zoeken ooievaars vaak wormen en muizen. Ooievaar en blauwe reiger / amkeizer (Vogelweb)

Ooievaars melden

Ziet u een ooievaar? Geef dan in het weekend van 18 en 19 januari 2020 aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door:

1. Via een e-mail naar wintertelling2020@ooievaars.eu

2. Via www.waarneming.nl

2. Telefonisch: 06 82 610 438

Neem voor meer informatie contact op met STORK: www.ooievaars.eu of info@ooievaars.eu.

Vogelbescherming en STORK

Midden jaren '70 was de ooievaar schier verdwenen uit Nederland. Dankzij veel vrijwilligers heeft Vogelbescherming toen via een reddingsprogramma met ooievaarstations voorkomen dat ze als broedvogel in Nederland uitstierven. Intussen staan ooievaars gelukkig niet meer op de Rode Lijst. Ze redden het zelf weer. Vanaf 2009 wordt de ooievaar-bescherming aangejaagd door STORK, een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. Bedankt vrijwilligers van STORK!

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws

Nationale Tuinvogeltelling

De Tuinvogeltelling: jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon informatie krijgen om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Ga naar de Tuinvogeltelling