Navigatie overslaan
Gierzwaluw / Hans Peeters Alle berichten

Op natuurreis in de eigen tuin

Geplaatst op 2 december 2019

Voor wie moeite heeft kool- of pimpelmees uit elkaar te houden is de prestatie van Jochem Kühnen bijna onbegrijpelijk. Hij telde 1027 verschillende soorten in zijn tuin. Flora en fauna. Hij doet er ook wat voor. Jochem maakt vele ‘natuurreizen’ in de eigen tuin – ook in het donker met een hoofdlampje op –, om vervolgens in de vakliteratuur te duiken, zodat hij alles een naam kan geven. Voor zover hij een soort niet meteen herkent. Bovenal getroost Jochem zich de moeite om omstandigheden te creëren waar veel planten en dieren zich thuis voelen.

1027 soorten in je eigen tuin waarnemen. Dat moet een soort landgoed zijn. Nou nee, de tuin van Jochem Kühnen – microbioloog van beroep en onder andere Stadsvogeladviseur in zijn vrije tijd – heeft een omvang die je met recht gemiddeld kan noemen. Toch wist hij daar tot zijn imposante ‘tuinlijst’ te komen.

De crux zit ’m in de natuurliefde en gedrevenheid van Jochem. Hij wil niet alleen soorten de juiste naam geven, hij zorgt ook goed voor zijn tuin. Een belangrijke impuls aan de soortenrijkdom bood de aanleg van een vijver die in de plaats kwam van een garage. Zijn vrouw en hij hadden de wens al lang en vorig jaar was het zover. In de vijver zetten ze geen visjes uit, want die doen zich tegoed aan alle spinnetjes en insecten die op en onder water leven. Kikkers en salamanders zijn intussen wel vaste waarden.

Naast de vijver geeft de aanwezigheid van dood hout ook een impuls aan de biodiversiteit in deze tuin. Jochem: "Dood hout trekt erg veel leven aan, van diertjes die onder de schors leven, dieren die onder hout een schuilplaats vinden, tot insecten die in het hout leven en natuurlijk schimmels die hout verteren."

Gifvrij

Een natuurlijke tuin heeft vrijwel uitsluitend inheemse planten, struiken en bomen. Die trekken over het algemeen de meeste insecten. Gifvrij geteeld uiteraard. Die vind je over het algemeen niet in het tuincentrum om de hoek, maar je hebt ze – of de zaden – redelijk snel gevonden via de zoekmachine op het internet. Ben je er wat langer mee bezig en ontdek je gelijkgezinden, dan zijn er genoeg mensen van wie je stekjes krijgt.

Behalve in de breedte strekt de natuurliefde van Jochem zich ook uit in de diepte. Dat wil zeggen, hij is gefascineerd door bladluizen die zich weten te specialiseren op heel specifieke planten en die ook altijd maar weten te vinden. Maar ook wilde bijen en gierzwaluwen hebben de warme belangstelling van Jochem. Niet toevallig bevinden zich in zijn tuin vele zelf gemaakte bijenhotels en hangen aan het huis nestkasten voor gierzwaluwen (en huismussen). Extra bijzonder, vele daarvan zijn voorzien van een webcam. In zijn huiskamer kijkt hij mee wat er allemaal gebeurt in de nestkasten. Via zijn website kan iedereen in een van de kasten meekijken. Sinds hij op z’n huidige adres woont, werden er zo’n 50 gierzwaluwjongen groot in zijn nestkasten.

Video's: Jamal Oulad-Eddib.

Met dank aan Jochem Kühnen voor het gebruik van aanvullende foto's en video.

Vrijwilliger worden

Word je ook vrijwilliger? Vogels en natuur beschermen? Met z'n allen komen we verder! We zoeken allerlei soorten vrijwilligers.

Help mee

Mijn tuin een vogelparadijs

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel eens een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven en hoe je deze vogels kunt helpen.

Postcode Vogelcheck