Navigatie overslaan
Zwarte stern /  Shutterstock Alle berichten
Zwarte stern / Shutterstock Rene de Vos

Door René de Vos
Journalist en redacteur Vogels

Mysterie rond zwarte stern-nestvlotjes opgelost

Geplaatst op 22 november 2023

Welke briljante geest kwam op het lumineuze idee van de kunsteilandjes voor zwarte sterns? Dat was de vraag in de Prachtvogels-aflevering van ons ledenmagazine Vogels ’23-4. Wij konden de uitvinder van de nestvlotjes voor de zwarte stern niet achterhalen. Het antwoord kwam er toch, dankzij een 82-jarige lezer die indertijd met de uitvinder werkte.

Zwarte meer

“Ik was op school niet zo vlot met rekenen en taal”, zegt Guus Smallenbroek uit Assen. Toen heb ik een test gedaan en daar kwam uit dat ik goed was met natuurzaken, vooral met vogels. Dat was in 1958, ik was zestien. Ik heb dan bij verschillende organisaties gesolliciteerd. De adjunct-directeur van Staatsbosbeheer kwam toen bij ons op bezoek en ik mocht als volontair beginnen; ik werd de assistent van hun bioloog J.A.F. Koridon. Het klikte gelijk tussen ons.”

“Meneer Koridon is de uitvinder van de kunstmatige nestvlotjes. Hij bedacht drijvende eilandjes van riet en kurk. Daar konden de zwarte sterns dan hun nesten op bouwen.”

In het Zwarte Meer broedden vanouds veel paren zwarte sterns. Oorspronkelijk was dit water een brakke binnenzee waar door instromend zeewater een strook ‘ondergrond’ was ontstaan waar de vogels graag broedden. Maar door verstarring van dit systeem ging de broedgelegenheid verloren. Dat was het moment waarop Koridon op het lumineuze idee van de kunstvlotjes kwam.”

Zwarte stern / Jelle de Jong Zwarte stern / Jelle de Jong

Zwarte sterns

Guus Smallenbroek: “De zwarte sterns waren graag geziene gasten voor ons. We hebben er heel wat geringd voor trek-onderzoek. Dus we waren heel blij dat de vlotjes zo goed werkten. Het onderhoud eraan kostte alleen veel werk. Toen zijn we ze van pvc-buis gaan maken.”

Mysterie opgelost, zou je zeggen. Maar een klein geheim lijkt er nog te resteren. In de Prachtvogels-aflevering uit Vogels citeren we ook bioloog Arend Timmerman van het toenmalige RIVON. In 1961 suggereert hij in De Levende Natuur dat Zwitsers de uitvinders zijn van dit soort kunstmatige eilandjes. Maar Guus Smallenbroek zegt: “Arend Timmerman had later contact met Koridon. Hij heeft de vlotjes gezien in het Zwarte Meer. Hij kende ze toen nog niet en was onder de indruk.”

Misschien is het wat chauvinistisch, maar wij houden het er graag op dat Guus Smallenbroek voor ons het mysterie heeft opgelost; de uitvinder van de zo succesvolle kunst-eilandjes in Nederland is J.A.F. Koridon.

Prachtvogels - teken nu in

Sinds 1989 schrijft René de Vos in het blad Vogels van Vogelbescherming een column onder de naam Prachtvogels. Hierin haalt hij elke vogelsoort van de Rode Lijst op ludieke en informatieve wijze voor het voetlicht.

In het voorjaar van 2024 verschijnt een boek met alle edities van Prachtvogels, inclusief prachtige foto's uit het archief van Agami. Het boek wordt uitgegeven door Vogelinformatiecentrum Uitgeverij en Noordboek. Hier kan je voorintekenen op het boek en ontvang 5 euro korting (29,90 euro ipv 34,90 euro).

Podcasts van Vogelbescherming

Vogels kijken doe je ook met je oren! Vogelbescherming heeft een paar mooie podcastseries gemaakt. Luister bijvoorbeeld naar Uitgevogeld, Dwaalgasten of Van glas tot gras.

Naar de podcasts

Steun vogels en natuur

Natuur van wereldklasse, zoals het Waddengebied, moet hoe dan ook beschermd worden. Waarom? Omdat wateren met een rijke visstand een bron van voeding zijn voor vogels én mensen. En omdat vogels en natuur bijdragen aan ons welzijn.
Help je mee?

Ja, ik help vogels en natuur