Navigatie overslaan
Kerkuil / Birdphoto Alle berichten

Kerkuil / Birdphoto Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Johan de Jong - kerkuilenbeschermer - neemt ‘afscheid’

Geplaatst op 4 februari 2020

Een aantal vogelsoorten in Nederland heeft het geluk een bevlogen vogelaar als beschermheer te hebben. De kerkuil is in dat opzicht synoniem met Johan de Jong. Al meer dan 50 jaar zet hij zich in voor deze mooie nachtvogels. Nu doet hij een stapje terug.

Kerkuilen overal!

De kerkuil doet het supergoed in Nederland. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland (SKWN), onvermoeibare vrijwilligers die deze soort een warm hart toedragen en onder meer zorgen voor nestkasten en nestkastcontroles. Jaarlijks vergaderen deze vogelbeschermers in Zeist op het kantoor van Vogelbescherming, zo ook 18 januari jongstleden. En het waren veel opgetogen gezichten. Dankzij de enorme aantallen veldmuizen zijn in 2019 meer dan 3.000 broedparen geteld.

Johan de Jong / Hans Peeters

Kerkuilenbeschermer in hart en nieren

Tijdens deze jaarlijkse dag werd bovendien afscheid genomen van Johan de Jong, als voorzitter van de werkgroep. Johan was meer dan 50 jaar het boegbeeld van de Kerkuilenwerkgroep en pleitbezorger voor de bescherming van deze prachtige uilen, zowel in zijn eigen Friesland als ook in de rest van Nederland. In diezelfde periode deed hij trouwens ook nog eens twee belangrijke boeken over de kerkuil het levenslicht zien.

Begin jaren ’70 waren in Nederland nog zo’n 250 broedparen aanwezig en Johan was één van de eerste mensen die het veelvuldig plaatsen van speciale nestkasten propageerde en deze ook – door een groeiend leger vrijwilligers – liet volgen en onderhouden. Hierdoor, en af en toe geholpen door een zachte winter en een muizenrijk jaar, namen de kerkuilen hand over hand toe (een enkele terugval daargelaten).

Johan de Jong / Jouke Altenburg Pluimen op de hoed voor Johan de Jong tijdens het afscheid / Jouke Altenburg

Supervrijwilliger(s)

Natuurlijk spelen de vele kerkuilenvrijwilligers daarin een cruciale rol, maar er was een drijvende kracht nodig om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, hen te inspireren en te organiseren. En die drijvende kracht was Johan. Het is dan ook niet voor niets dat hij in 1995 de Gouden Lepelaar kreeg uitgereikt. En omdat deze onderscheiding nu eenmaal de hoogste eer is voor een vogelvrijwilliger, kreeg hij op 18 januari letterlijk en figuurlijk een aantal pluimen op zijn hoed gestoken.

Johan gaat nu weliswaar stoppen als voorzitter van de SKWN, maar zolang het hem gegeven is zal hij zeker nog actief blijven voor zijn lievelingsvogels. Maar dankzij Johan staat de kerkuil er nu goed voor en is de toekomst zo-goed-als verzekerd.

Alle Nederlandse vogels in één boekje

Vogels herkennen kan eigenlijk niet zonder een goed boekje met mooie illustraties. De handige Zakgids vogels van Nederland helpt u op weg naar betere vogelherkenning. Met duidelijke informatie over gedrag, leefgebied en jaarperiodes.

Bestel en steun Vogelbescherming

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de beste artikelen via de digitale nieuwsbrief. De beste tuintips, mooie vogels, nieuws over Vogelbescherming en vogels beschermen.

Aanmelden Vogels digitaal

Meer over

gertottens vrijwilliger kerkuil

Deel dit bericht