Navigatie overslaan
Uitreiking Gouden Lepelaar Wim Smeets / Fred van Diem Alle berichten
Uitreiking Gouden Lepelaar Wim Smeets / Fred van Diem

Gouden Lepelaar van Vogelbescherming Nederland voor Wim Smeets

Geplaatst op 14 juni 2022

Wim Smeets uit Bunschoten heeft vandaag uit handen van directeur Floris van Hest van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar ontvangen. De Gouden Lepelaar is de onderscheiding van Vogelbescherming voor het op uitzonderlijke wijze beschermen van vogels. Wim Smeets heeft daaraan vormgegeven op diverse manieren: verzamelen van kennis, concrete vogelbescherming en overbrengen van enthousiasme voor vogels.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in zijn woonplaats Bunschoten is Wim Smeets vandaag uitgebreid in het zonnetje gezet. Als vogelbeschermer pur sang heeft Wim van Floris van Hest van Vogelbescherming Nederland de Gouden Lepelaar uitgereikt gekregen. De toekenning van dit jaarlijks eerbetoon bestaat uit een oorkonde en een beeldje.

Inzet op velerlei vlak

Wim Smeets heeft zich tientallen jaren met veel energie ingezet voor vogels en voor de bescherming ervan. Allereerst door het organiseren en uitvoeren van vele vogelinventarisaties over langere tijd, zoals de tellingen van het Vitens-terrein aan de Westdijk bij Bunschoten. Kennis van verspreiding en trends van vogels vormt de basis van het beschermingswerk – en dat heeft Wim goed begrepen.

Uitreiking Gouden Lepelaar Wim Smeets / Fred van Diem Uitreiking Gouden Lepelaar Wim Smeets / Fred van Diem
Oeverzwaluw / Elwin van der Kolk Oeverzwaluw / Elwin van der Kolk

Oeverzwaluwwand van 140 meter

Daarnaast heeft Wim Smeets enorm veel bijgedragen aan concreet beschermingswerk. Zo heeft hij zijn kennis als befaamd vogelkenner veelvuldig ingezet bij advisering, bij zowel overheden als boeren en burgers. Indrukwekkend is de bijdrage van Wim aan de totstandkoming van een geweldige oeverzwaluwwand van 140 meter lang en maar liefst 1100 nestplekken. Door zijn goede relatie met boeren heeft hij ervoor gezorgd dat er nu op veel erven nestkasten zijn voor steenuilen, kerkuilen en torenvalken.

Liefde voor vogels

Zijn liefde voor vogels heeft Wim op zeer veel manieren weten over te brengen. Door optredens in de pers, het leiden van excursies en reizen in binnen- en buitenland en het geven van talloze cursussen en lezingen. Ook is Wim jarenlang bevlogen redactielid geweest van het blad Het Vogeljaar. Tot slot moeten ook zijn verdiensten als begenadigd vogelfotograaf genoemd worden. Zijn foto’s zijn van hoge kwaliteit en hebben hun weg gevonden naar onder meer het blad Vogels.

Onze boerenlandvogels

Waar hoor je nog het heldere 'grutto, grutto’? De vogels van het boerenland hebben onze hulp nodig, vóór de allerlaatste vogel of bloem verdwenen is. Onze inzet: meer natuurrijk boerenland.

Hoe kun je helpen?

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws