Navigatie overslaan
Kieviten / Shutterstock Alle berichten

Interview ledenraadslid Patrick van de Laar

Geplaatst op 11 januari 2018

Vanaf nu tot 1 februari 2018 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandideren voor een plek in Ledenraad. We vroegen Ledenraadslid Patrick van de Laar wat hem motiveert zich voor vogels in te zetten en wat ú kan verwachten als Ledenraadslid.

Patrick van de Laar

Leeftijd: 47
In de Ledenraad: sinds 2012
Beroep: Directeur bij een vermogensbeheerder

Waarom zet jij je in voor de bescherming vogels?

“Telkens weer verbaas ik me opnieuw over de wonderlijke variëteit en schoonheid van vogels. Dat loopt voor mij van pimpelmezen in de tuin tot de prieelvogel. Vogels zijn ookceen voor iedereen duidelijk en herkenbaar teken van de kwaliteit en diversiteit van de natuur in de omgeving waar je dan bent. Je inzetten voor vogels betekent daarmee dat je je inzet voor een ieders toekomstige leefomgeving.

Wat is jouw mooiste vogelervaring?

“Nou mooi weet ik niet, maar in ieder geval bijzonder. Heel vredig keek ik naar kluten en grutto’s in de Ackerdijkse plassen. Totdat er een roofvogel aankwam, ik kom hem helaas niet op naam brengen en er plotsklaps met veel geweld, gekrijs en gedoe een hele zwerm samenwerkende kieviten en meeuwen vlak voor me opsteeg en die roofvogel naar 5 kilometer verderop escorteerde.”

Willen we met z’n allen de juiste balans bereiken, dan moeten allen zich daartoe organiseren, lees: word actief lid bij eender welke natuurvereniging dan ook - en dan is Vogelbescherming natuurlijk wel erg leuk...

Wat spreekt jou aan in de Ledenraad van Vogelbescherming?

“Vogels beschermen kan op allerlei manieren. Uiteindelijk gaat het erom dat in de praktijk er daadwerkelijk iets gebeurt. Dat kan op kleine schaal, waarbij je zelf concreet vogels direct helpt. Dat kan en moet ook op wat grotere schaal. Én dat moet ook op hele grote schaal, op (inter)nationaal en politiek niveau. Dat vereist een professionele organisatie. Professionaliteit vereist op haar beurt toezicht en raad; dat is wat de Ledenraad doet. Ik heb geen ecologische of biologische studie- of werkachtergrond. Via de Ledenraad hoop ik toch van toegevoegde waarde te kunnen zijn; weliswaar op een abstractere manier, maar uiteindelijk wel met hetzelfde doel dat geldt voor alle schaalniveaus: het beschermen van vogels.”

Waarom zouden leden zich volgens jou kandidaat moeten stellen?

“Ik woon zelf in de buurt van de Ackerdijkse plassen nabij Rotterdam. Een prachtig gebied met veel vogels, maar waar je iedere dag een steeds groter wordende bedreiging kunt zien. Er is immers behoefte aan bedrijfsgebouwen (vanuit Delft), wegen (nieuwe A13/A16), woningbouw (vanuit Lansingerland) of vliegverkeer (uitbreiding Rotterdam airport).

Velen, en ik ook, zien daar het belang nog wel van in. Velen, en waarschijnlijk grotendeels diezelfde mensen, en ik, hechten ook aan het belang van voldoende en een rijke natuur. De lobby en uitvoering van de eerste zaken zijn echter goed, centraal en overheidswege geregeld. Voor de natuur is dat echter niet vanzelfsprekend. Willen we met z’n allen de juiste balans bereiken, dan moeten allen zich daartoe organiseren, lees: word actief lid bij eender welke natuurvereniging dan ook - en dan is Vogelbescherming natuurlijk wel erg leuk...”

Medewerkers Vogelbescherming

Kandidaat stellen?

De Ledenraad vertegenwoordigt de leden van Vogelbescherming en controleert het beleid van het Bestuur en de Raad van Toezicht. Bent u enthousiast over Vogelbescherming en wilt u zich kandideren?

Tot 1 februari 2018 kunnen leden van Vogelbescherming zich kandidaat stellen voor de Ledenraad. Vanaf 15 april tot 15 mei zijn de verkiezingen.

Meer weten?