Navigatie overslaan
Grote alexanderparkiet / Shutterstock
Alle berichten

In gesprek met Frank van Groen

Geplaatst op 25 januari 2023

Een kloek boek, zo laat de Vogelatlas Amsterdam zich het best omschrijven. Alle vogels van de hoofdstad staan erin vermeld, hun aantallen weergegeven op kaarten en die vergeleken met eerdere tellingen, waaruit allerlei trends over stadsvogels zijn te herleiden. Een heel leger vrijwilligers was verantwoordelijk voor deze vogeltellingen. In de serre van onze mooie winkel in Zeist spreken we met Frank van Groen van de Vogelwerkgroep Amsterdam. Hij was een van de aanvoerders bij de totstandkoming van het boek. Gezamenlijk hebben de makers een mooi cadeau aan de hoofdstad én aan de rest van Nederland gegeven: een schatkamer vol kennis over urbane vogelsoorten.

Meest Amsterdamse vogel

Geen sijsje of drijfsijsje, maar de meest Amsterdamse vogel op dit moment is de grote alexanderparkiet. Deze exoot - grote 'broer' van de halsbandparkiet - komt vooralsnog als enige vogel alleen in de regio Amsterdam voor, zo meldt Frank van Groen in de tweede aflevering van de Vogelboekenpodkast.

Frank is een van de drijvende krachten achter de Amsterdamse Vogelatlas. Hij vertelt honderduit over de hoofdstedelijke vogelbevolking en heeft amper een vraag nodig van Arjan Berben en Gert Ottens van Vogelbescherming.

Wat het extra interessant maakt, is dat het Amsterdamse vogelvolk ons een spiegel voorhoudt over hoe wij in Nederland met de ruimte en met ons landschap omgaan.

Vogelatlas Amsterdam is te koop in de winkel van Vogelbescherming in Zeist, bij uw eigen boekhandel of online.  

De Vogelboekenpodkast is ook te beluisteren via Spotify en via Apple Podcasts.

Vogelboekenpodkast

Redactie en interviews: Arjan Berben & Gert Ottens
Productie en advies: Gus Maussen
Opname: Bent Langerak
Eindmontage en sound design: Frans de Rond
Tunes ingesproken door: Jeannine Valeriano;
Trompet: André Heuvelman; basgitaar: Frans de Rond
Logo: Donald de Roos