Navigatie overslaan
Huiszwaluw / Hans Peeters Alle berichten

Het succes van de huiszwaluwtil in Eindhoven

Geplaatst op 10 juli 2017

In Eindhoven Blixembosch doen twee huiszwaluwentillen het opvallend goed, meldde Arjan Ooms van bureau MU-S ons. Dat is op voorhand bepaald geen zekerheid. Landelijk gezien wonen er steeds vaker huiszwaluwen in tillen, maar gaat het nu om zo’n 15% (2015). Is er een gouden Eindhovense tip?

Prachtig vogeltje

Het verhaal van de succesvolle huiszwaluwtillen in Eindhoven reikt terug tot 2009. Toen raakte een van de meest betrokken vrijwilligers Ger te Raaij ‘besmet’ met een fascinatie voor de huiszwaluw. Ger: “Ik zag ze broeden in een kunstnest bij de buren en vond dit zo’n prachtige vogeltje dat ik ze ook aan mijn huis wilde laten broeden! Even later had ik zes prefab kunstnesten aan mijn huis hangen, waar er direct twee van bezet waren. De jaren erna werden alle 6 nesten bezet.”

Ger kwam er snel achter dat niet iedereen zijn liefde voor de prachtige vogel deelde. “De door de vogels zelf gemetselde nesten werden verwijderd vanwege poepoverlast! Maar ik leerde ook gelijkgestemden kennen, zoals Harrie van der Leij, een echte kenner. Hij telde al jaren de huiszwaluwnesten bij ons in de wijk, en wist er veel over te vertellen.’

Huiszwaluwtil Huiszwaluwtil Blixembosch Eindhoven Huiszwaluwtil

Een tweede til met lokgeluid

Een aantal jaar later zocht Arjan Ooms van MU-S ter bescherming van de huiszwaluwkolonie een geschikte plaats om een huiszwaluwtil te plaatsen. Deze eerste huiszwaluwtil van de stad was een samenwerkingsproject van MU-S, gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Ger: “Ik stelde mijn voortuin beschikbaar! Want er broeden elk jaar al huiszwaluwen aan mijn woning en bij de overburen. Ik woon verder op 100 meter van een klein groengebied met enkele paddenpoelen waar de huiszwaluwen hun modder halen om zelf nesten mee te bouwen. Ook zit er in dat gebied voldoende insecten.” Dat de inschatting van Ger klopte over de geschiktheid van zijn voortuin, werd afgelopen broedseizoen bewezen: er broeden dit jaar 8 paartjes in de til.

Huiszwaluwtil Huiszwaluwtil volkstuin Eindhoven Huiszwaluwtil

Vorig jaar kwam er een tweede til. Ger: “Deze is geplaatst in het volkstuinencomplex 200 meter van de bestaande kolonie! Omdat deze verder van de bestaande kolonie ligt, hebben we een huiszwaluwlokgeluid geplaatst. Het eerste jaar betrokken 8 paartjes de til om te broeden, en dit jaar zit deze mini-huiszwaluwtil vol met 12 nesten! En dit jaar zonder lokgeluid.”

Dankzij al deze initiatiefnemers, vrijwilligers, gemeente en provincie gaat het weer de goede kant op met de huiszwaluw in Blixembosch. Ger: “Bewoners van onze wijk worden ook steeds meer betrokken en enthousiaster van deze bijzondere medebewoners! Wat de bescherming van deze nuttige vogeltjes alleen maar ten goede komt. We hopen daarom met steun van de gemeente en provincie Noord-Brabant dit prachtige project voort te kunnen zetten.”

Huiszwaluw / Elwin van der Kolk Huiszwaluw / Elwin van der Kolk

Succesfactoren huiszwaluwtillen

Steeds meer huiszwaluwtillen worden daadwerkelijk bezet door broedende huiszwaluwen. Vaak zijn lokaal wel redenen aan te wijzen waarom een til succesvol is, maar het ontbreekt aan voldoende inzicht voor generieke adviezen. Daarom laat Vogelbescherming Nederland, met financiering van provincie Noord-Brabant, uitzoeken wat de succesfactoren precies zijn. We verwachten begin 2018 de resultaten beschikbaar te hebben.

Klik hier voor meer informatie over MU-S van Arjan Ooms.