Navigatie overslaan
Grutto / Shutterstock Alle berichten

‘Grote zuivelpartijen moeten biodiversiteit omarmen’

Geplaatst op 29 februari 2024

Kaasmaker de Fryske en Vogelbescherming werken samen om meer vogelvriendelijke zuivel in de supermarkt te krijgen. Dat is hard nodig: zogenaamd duurzame melkproducten gaan vaak ten koste van biodiversiteit, vertelt Catharinus Wierda van de Fryske.

Hoe gaat het met vogelvriendelijke zuivel in Nederland?

“We staan nog heel erg aan het begin. Er zijn wel een aantal grote, duurzame melkstromen. Die programma’s focussen op bijvoorbeeld klimaat maar houden te weinig rekening met biodiversiteit en dierenwelzijn. Dat is raar. Klimaat en biodiversiteit zijn in mijn ogen onlosmakelijk met elkaar verbonden. De marktinitiatieven waar dat wel goed gebeurt, vormen nog echt een kleine niche.”

Vogelbescherming bundelt krachten met kaasmaker De Fryske. Foto: Hugo Weenen. Vogelbescherming en kaasmaker De Fryske werken samen. Links Piet Spoorenberg van Vogelbescherming, rechts Catharinus Wierda van De Fryske. Foto: Hugo Weenen. Vogelbescherming bundelt krachten met kaasmaker De Fryske. Foto: Hugo Weenen.

Wat doet de Fryske voor biodiversiteit?

De Fryske heeft het Beter Leven keurmerk maar we doen meer. Wij willen dat het land niet wordt geploegd, dan krijg je meer biodiversiteit in de bodem. We gebruiken geen soja of palm, dus we dragen niet bij aan ontbossing elders. Met Vogelbescherming hebben we aanvullende afspraken gemaakt over bescherming van weidevogels. Zo is minimaal 20 procent van het land kruidenrijk en wordt dit pas in juni gemaaid. En afgelopen jaar zijn we nauwer met Vogelbescherming gaan samenwerken. Wij stellen onze kennis van de markt beschikbaar zodat jullie daar je voordeel mee kunnen doen. En Vogelbescherming gaat bijvoorbeeld met ons mee naar een overleg met een klant.”

Wat is dan de rol van Vogelbescherming?

“Klanten zijn onder de indruk wanneer een programma gedragen wordt door partijen als Vogelbescherming; het is een positief signaal en ze lopen minder risico op reputatieschade. Op die manier kan Vogelbescherming helpen om biodiversiteit hoger op de agenda te krijgen in de bestaande systemen. Iedereen weet dat het achteruit gaat met weidevogels en biodiversiteit, maar toch gebeurt er weinig. Vogelbescherming kan druk uitoefenen en is dat afgelopen jaar ook steeds meer gaan doen.”

Wat zouden we bij Vogelbescherming nog beter kunnen doen?

“Nóg harder op de trom roffelen. De Zuivelwijzer is een goed instrument maar heeft alleen impact als iedereen die kent. Dus ga nog actiever in gesprek met de grote marktpartijen: hoe zit dat bij jullie met biodiversiteit? Daar zijn ze gevoelig voor. De kleine initiatieven omarmen is goed, maar daarna gaat toch iedereen over tot de orde van de dag. Want niemand heeft last van kleine initiatieven. Partijen moeten er last van krijgen als ze niet genoeg doen voor biodiversiteit.”

Vogelvriendelijke Zuivelwijzer

Welke zuivel is goed voor vogels en natuur? Welke winkels leveren deze? Dat ontdek je met de Vogelvriendelijke Zuivelwijzer. Kies bewust en draag bij aan een toekomst met rijke weides
vol vogels!

Naar de zuivelwijzer

Alles over weidevogels

Vogelbescherming stelde factsheets samen op basis van alle onderzoeken in binnen- en buitenland. Gratis, voor iedereen die betrokken is of meer wil weten over weidevogels.

Download factsheets