Navigatie overslaan
Beleef de lente - Steenuil / NiS Alle berichten

Camera’s Beleef de Lente dicht na succesvol seizoen

Geplaatst op 27 juli 2022

Met 53 eieren, 35 uitgevlogen jongen en talloze bijzondere momenten was de oogst van vijf maanden Beleef de Lente weer indrukwekkend. Eind februari gingen de camera’s aan. Sindsdien hebben bijna 1,1 miljoen mensen meegekeken in nesten van onder meer zeearenden, merels, visarenden en kerkuilen. Op 1 augustus gaan de laatste camera’s dicht. Nog heel even genieten van de laatste live beelden kan via www.beleefdelente.nl.

Met het uitvliegen van de jonge visarenden en kerkuilen kwam in de laatste week van juli een eind aan een enerverend seizoen van Beleef de Lente. Dat was in februari al veelbelovend begonnen met de bosuil die, traditioneel als eerste, een ei legde voor het oog van de camera. Helaas bleek de man van het bosuilenstel bij de heftige storm in de week ervoor overleden. Er was daarna nog wel sprake van paarvorming, maar tot een legsel kwam het helaas niet. Ook dat is Beleef de Lente. De enigszins valse start werd royaal goedgemaakt door een scala aan andere soorten die wél succesvol tot broeden kwamen.

Clowneske zeearendjongen

De eerste vogelsoort die na de bosuil voor de webcam tot broeden kwam, was meteen de grootste: de zeearend. Dankzij een nieuwe camerapositie boven het nest in de Friese Alde Feanen, konden we prachtig zien hoe uit twee eieren twee imposante jonge zeearenden groeiden. Door hun soms clowneske gedrag groeiden ze uit tot de lievelingen van dit seizoen.

Slechtvalkcamera Rijksmuseum Slechtvalkcamera Rijksmuseum

Op het Rijksmuseum

Andere roofvogels die het goed deden als webcamsterren, waren de torenvalken in Drenthe en de visarenden in de Biesbosch. Bij de slechtvalken hadden we zelfs twee kansen op een legsel. Het lukte helaas niet in de vertrouwde nestkast op tv-toren De Mortel in Brabant. Gelukkig hadden we een levensgrote troef achter de hand: een slechtvalkpaartje op het Rijksmuseum in hartje Amsterdam. Dit hoofdstedelijke tweetal zag drie jongen uitvliegen.

Een andere soort die op stand broedde, betrof de gierzwaluw. De gierzwaluwouders brachten voor de camera twee jongen groot in hun nestkast op het West-Betuwse kasteel Waardenburg. De merels slaagden er zelfs in twee nesten groot te brengen. Dit was meteen mooie reclame voor het Jaar van de merel, waarmee Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek aandacht vragen voor de wel heel rappe achteruitgang van deze geliefde zangvogel. 

Van pimpelmees tot grutto

En zo stond Beleef de Lente stijf van de gedenkwaardige momenten: pimpelmezen die tot broeden kwamen in een koolmeeskast, ooievaarjongen die het niet wisten te redden, broedende grutto’s en andere boerenlandvogels in beeld gebracht door een unieke mobiele camera… te veel om op te noemen.

Hoewel de camera’s dus uitgaan op 1 augustus 2022, hebben we gelukkig de beelden nog: de honderden clips blijven te zien en de vele blogs blijven te lezen.

En over 7 maanden gaan de camera’s alweer aan voor Beleef de Lente 2023.

Over Beleef de Lente

Met Beleef de Lente brengt Vogelbescherming al vanaf 2007 via webcams het leven van de vogels tijdens het broedseizoen letterlijk in de huiskamers van de mensen. Dat doen we samen met vele partners en dankzij heel veel vrijwilligers. Hulde en dank! Zo kunnen we laten zien hoe bijzonder vogels zijn en dat bescherming zeer noodzakelijk is.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer