Navigatie overslaan
Beleef de lente - Steenuil / NiS Alle berichten

Broedende vogels live bij Beleef de Lente van Vogelbescherming

Geplaatst op 24 februari 2022

Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaat komende zondagochtend van start! De camera’s gaan aan in het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Er valt direct een hoop te genieten: bij de bosuil is het eerste ei gelegd en ook de zeearend laat zich al regelmatig zien. Nieuw dit jaar is een mobiele camera in een oud-Hollands weidelandschap. Verder zijn er onder meer de publiekslievelingen steenuil, ooievaar en slechtvalk. Vorig jaar volgden maar liefst 1,7 miljoen mensen het liefdesleven van de verschillende vogels, een groot deel keek zelfs dagelijks. Volg het live op www.beleefdelente.nl.

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al meer dan 15 jaar een groot succes. Dit seizoen volgen de camera’s op www.beleefdelente.nl een aantal toppers van voorgaande jaren. Naast de bosuil en zeearend zijn dat de kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees en ooievaar. In het kader van het Jaar van de Merel volgt Beleef de Lente opnieuw een merelnest. De mannetjes zijn al flink aan het vechten om het vrouwtje te veroveren.

Nieuwe camera in het weidelandschap

Nieuw dit jaar is een mobiele camera in een weidevogelgebied. In een oer-Hollands polderlandschap staat de mobiele camera tussen baltsende grutto’s, broedende kieviten en zingende veldleeuweriken. Later in het seizoen komen er nog zeker twee nieuwe vogelsoorten bij, welke dat zijn maakt Vogelbescherming later bekend. De camera’s van Beleef de Lente blijven aan tot alle jongen uitgevlogen zijn. Bij de ooievaars vliegen de jongen vaak als laatste uit, in juni of juli.

Beleef het op beleef de lente

Behalve de live-beelden zijn op www.beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel wordt een blog bijgehouden door een deskundige om uit te leggen wat er gebeurt. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Lessen voor de basisschool bij Beleef de Lente

Speciaal voor de basisscholen zijn er lesmaterialen ontwikkeld bij de livebeelden. Zo zijn er lessen over versieren, leren vliegen en het leggen van eieren. Maar er is ook een voorleesverhaal over de ooievaar voor kleuters en er zijn verschillende doe-bladen. Kijk op het kanaal van Vogelbescherming bij LessonUp voor het totale aanbod of kijk op Beleef de lente in de klas.

Vogels kijken: spanning én ontspanning

Buiten zijn en genieten van je omgeving, de schoonheid van vogels en het bijzondere van hun gedrag gecombineerd met onverwachte natuurmomenten en de vraag of het lukt om een favoriete soort te ontdekken.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws