Navigatie overslaan
Steenuil / Nature in Stock - Eric Medard Alle berichten

Camera’s Beleef de Lente van Vogelbescherming sluiten

Geplaatst op 31 juli 2020

Midden in de zomer sluiten vandaag de laatste camera’s van Beleef de Lente. De webcams van Vogelbescherming Nederland waren dit jaar enorm succesvol: niet eerder keken zoveel mensen naar de broedende vogels. Ruim 1,8 miljoen kijkers zagen maar liefst 11 verschillende soorten vogels jongen grootbrengen en daarnaast werd er volop gegluurd bij de vijver.

Op vrijdagmiddag om 12.00 sluiten de laatste camera’s bij Beleef de Lente. Alleen de jonge steenuilen en kerkuilen hangen nog wat op en rond het nest, de andere vogels zijn letterlijk gevlogen. Vogelbescherming Nederland kijkt terug op een enorm succesvol jaar, niet eerder zaten zoveel mensen aan de camera’s gekluisterd. Ruim 1,8 miljoen mensen volgden de broedende vogels, waarbij ze gemiddeld 19 minuten naar de webcams staarden.

Hoogtepunten

Zoals elk jaar is de ooievaar enorm populair bij kinderen en dus een regelrechte hit in diverse klaslokalen. Drie jongen groeiden voor het oog van de camera op, het vierde en vijfde kuiken overleefden het helaas niet. De uilen en roofvogels (steenuil, bosuil, kerkuil, slechtvalk en torenvalk) zijn ook echte kijkcijferkanonnen. De merel trok ook veel bekijks, met twee succesvolle nesten en een derde leg waarbij het vrouwtje er onverwacht alleen voor kwam te staan.

Het zeearendennest trok dit seizoen veel bekijks, omdat het gekraakt werd door een nijlgans. De nijlgans broedde dapper door, ook al werden de eieren geroofd door een marter. Uiteindelijk groeiden de jongen op. Het filmpje waarbij de jonge gansje een voor een uit het 15 meter hoge nest jumpen is het best bekeken filmpje van dit seizoen.

De vijver

Dit seizoen plaatste Vogelbescherming voor het eerst camera’s bij een vijver in een bostuin. Behalve bijzondere vogels als kruisbekken, bonte vliegenvangers, putters en zelfs een spotvogel verschenen er ook vossen en marters. Met name tijdens de lockdown zaten veel mensen aan de vijvercam gekluisterd. Het is daarmee een van de meest bekeken cams.

Benieuwd naar de mooiste beelden van dit jaar? Bekijk dan de video Een terugblik in vogelvlucht.

Volgend jaar opent Vogelbescherming weer de camera’s bij de broedende vogels. Wanneer en bij welke soorten maakt Vogelbescherming in een later stadium bekend.

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus

Blijf op de hoogte

Lees nieuws en de mooiste artikelen op onze site. En ontvang maandelijks een selectie van de beste artikelen in je mail.

Aanmelden Vogelnieuws