Navigatie overslaan
Beleef de lente - Steenuil / NiS Alle berichten

Broedende vogels van Beleef de Lente vanaf zondag live te volgen

Geplaatst op 23 februari 2023

De camera’s van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaan komende zondagochtend weer aan! Vanaf 8 uur ’s ochtends kan iedereen meekijken bij de bosuil die al op haar ei zit. Ook de publiekslievelingen steenuil, ooievaar, slechtvalk, kerkuil en zeearend laten zich al voor de camera’s bewonderen. De vogels zijn live te volgen via www.beleefdelente.nl. Van de meest bijzondere momenten worden clipjes gemaakt, zodat niemand iets hoeft te missen.

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al meer dan 15 jaar een groot succes. Afgelopen seizoen volgden 1,2 miljoen mensen de broedende vogels, een groot deel deed dat zelfs dagelijks. Vanaf komende zondag kan iedereen weer meegenieten van een nieuw broedseizoen. Traditiegetrouw zit de bosuil  van Beleef de Lente al te broeden. De bosuil is een zogenaamde vroege broeder. Door vroeg te beginnen verlaten de jonge bosuilen het nest op het moment dat kleine vogels aan de jongen beginnen. Zo is voedsel voor de jonge uilen binnen handbereik. Het paartje broedt op één ei, de kans is groot dat het hierbij blijft.

De hoofdrolspelers

Behalve de bosuil, gaan komende zondag ook de camera’s aan bij de steenuil, ooievaar, kerkuil, slechtvalk en zeearend. Deze vogels laten zich al regelmatig op het nest bewonderen. Ook de webcams bij bosvijver en de mobiele camera in het Hollandse weidevogellandschap gaan komende zondag aan. Behalve broedende grutto’s en kieviten hoopt Vogelbescherming hier ook de scholekster voor de camera’s te zien. Dit jaar is het Jaar van de Scholekster, waarin er extra onderzoek gedaan wordt naar wat deze zwart-witte vogel met oranje snavel nodig heeft om te overleven in ons land. Later dit seizoen gaat ook de camera aan bij de scholekster die op het dak broedt.

Dagelijkse clipjes om niets te missen

Behalve de live-beelden zijn op www.beleefdelente.nl dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien. Per vogel wordt een blog bijgehouden door een deskundige om uit te leggen wat er gebeurt en wat we kunnen verwachten. Ook is er een chat waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en hun vragen kunnen stellen aan de deskundigen.

Beleef de Lente voor scholen

Speciaal voor de basisscholen is er lesmateriaal ontwikkeld bij de livebeelden. Zo zijn er lessen over hoe vogels elkaar versieren, leren vliegen en het leggen van eieren. Maar er is ook een voorleesverhaal over de ooievaar voor kleuters en er zijn verschillende doe-bladen. Kijk op het kanaal van Vogelbescherming bij LessonUp voor het totale aanbod of kijk op Beleef de lente in de klas.