Navigatie overslaan
Grote bonte specht en middelste bonte specht / Shutterstock Alle berichten
Grote bonte specht en middelste bonte specht / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Boekentip: Vogels vergelijken

Geplaatst op 26 november 2021

Wie de eerste stappen heeft gezet bij het vogels kijken, stuit onvermijdelijk op het probleem dat sommige soorten wel erg veel op elkaar lijken! Wanhoop is niet meer nodig, een nieuw boek tackelt precies dit probleem voor vooral de beginnende vogelkijker.

Een vergelijkbare titel was er al wel om gelijkende vogels uit elkaar te houden. Maar die gids – Vogeldeterminatie uit 2014 – richtte zich op de meer ervaren vogelaar en vergelijkt vele honderden soorten, waaronder bijzonder zeldzame, en de lastigste determinatiekwesties van heel Europa. Het nieuwe Vogels vergelijken richt zich op wat u in eigen land kunt tegenkomen aan algemene (tot schaarse) doch verwarbare vogels.

Met dit boek in de hand is er ook echt geen enkel excuus meer om af te zien van deelname aan de Tuinvogeltelling in het laatste weekeinde van januari volgend jaar.

De kracht van beeld

De vergelijkingen tussen twee (of meer) gelijkende soorten in het boek, moet u letterlijk zo zien. Ze worden altijd naast elkaar afgebeeld en besproken. Sommige soorten komen zelfs een paar keer voorbij, zoals de buizerd die wordt vergeleken met zowel wespendief als ruigpootbuizerd. Andere vergelijkingen zijn bijvoorbeeld die tussen fitis en tjiftjaf, glanskop en matkop en de bonte spechten.

Handig ook dat het zomerverenkleed van de gele kwikstaarten onderling (en met grote gele) worden vergeleken, maar de jongen weer met de vergelijkbare witte kwikstaart. De kracht van het boek zit hem vooral in de vele tekeningen van Elwin van der Kolk, die lekker veel ruimte krijgen. Deze zijn zonder uitzondering raak en laten de vogels in bijna al hun facetten zien. De determinatie wordt hierbij geholpen doordat bij iedere afbeelding de belangrijkste kenmerken en tips kort worden genoemd.

Ondersteunende teksten

Ieder duo (of trio, tot soms kwartet) van vogelsoorten wordt bovendien in tekstblokken behandeld. Hier komt ook aan bod waar en wanneer de vogels te zien zijn. Dit kan al goed helpen bij de herkenning. Ook zaken als gedrag, vliegwijze en overige veldkenmerken worden besproken, evenals de (vaak ook onderscheidende) geluiden. Die laatste zijn trouwens te beluisteren via QR-codes bovenaan de pagina.

Vogels die erg op elkaar klinken, worden ook met elkaar vergeleken. Want normaal gesproken zijn bosrietzanger en spotvogel niet te verwarren, maar de zang wel en dus wordt eerstgenoemde niet alleen samen met kleine karekiet besproken.

Laatste hulp bij vogelherkenning?

Zult u met dit boek altijd alle lastig te herkennen vogels op naam kunnen brengen? Waarschijnlijk niet. Maar daarvoor zijn er – naarmate u zich er steeds meer in verdiept – weer andere boeken (en apps) op de markt.

Wel helpt dit boek om een aantal van de meest algemene vogels van ons land te leren herkennen. En daarmee zet u een mooie stap in de wereld van het vogels kijken, waar zelfs de meest ervaren vogelaars altijd nog weer nieuwe dingen ontdekken. Want hoe, waar en wanneer u er ook aan begint, die verwondering is iets wat alle vogelliefhebbers verbindt.

Cover veldgids Vogels vergelijken Cover veldgids Vogels vergelijken

Veldgids Vogels vergelijken - Herken soorten die op elkaar lijken.
Door Harvey van Diek, met illustraties van Elwin van der Kolk, 2021.
Harde kaft, 192 pagina’s.
ISBN: 9789050118217.
Prijs: € 29,95.
Uitgever: KNNV Uitgeverij.
Verkrijgbaar in de webshop van Vogelbescherming Nederland

Vogels herkennen

In de webshop van Vogelbescherming vind je alles voor en over vogels. Zoals een vogelgids om ze te herkennen. Bezoek onze winkel in Zeist of onze webshop voor een grote variatie aan de beste vogelgidsen.

Boeken in onze webshop

Online cursus Vogels van Nederland

In deze gratis vogelcursus voor beginners leer je in 10 vogellessen veel bekende vogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes. Je ontvangt direct de eerste vogelles per mail.

Inschrijven gratis cursus