Navigatie overslaan
Zuidelijke rotspinguin / Shutterstock Alle berichten
Zuidelijke rotspinguin / Shutterstock Gert Ottens

Door Gert Ottens
Medewerker Vogelbescherming

Boekentip: Wat maakt vogels zo interessant

Geplaatst op 10 september 2020

Van vogels krijgen we nooit genoeg. En van vogelboeken evenmin. Maar waar veel vogelboeken over bepaalde vogels gaan, of over een specifiek aspect van de biologie van vogels, gaat Wat maakt vogels zo interessant van Marcel Boer een stap verder. Want alles wat u altijd al wilde weten over vogels, maar misschien nooit durfde te vragen, is er in te vinden. En misschien nog meer.

Vogels zijn interessant

De titel van het boek gaat uit van de premisse dat vogels interessant zijn. Natuurlijk weten wij allemaal dat dit klopt, want anders zat u dit nu niet te lezen.

Maar Wat maakt vogels zo interessant levert het overduidelijke bewijs voor deze stelling. En dat in overvloed. Het boek heeft als ondertitel ‘De bijzondere leefwijze van vogels’. Die leefwijze komt in al haar fascinerende facetten aan bod, handig verdeeld over negen hoofdstukken die ieder meerdere onderwerpen beslaan. Dit gaat van hoe vogels zijn ontstaan, hoe ze van buiten en van binnen ‘werken’, hoe ze zijn aangepast aan hun vliegende/zwemmende/lopende levensstijl, tot o.a. gedrag, vogeltrek en broedbiologie. Dit alles aan de hand van boeiende voorbeelden.

Juveniele albatros / iStock Juveniele grote albatros Juveniele albatros / iStock

Wist u dat?

Zelfs voorbeelden noemen van alle genoemde wetenswaardigheden in Wat maakt vogels zo interessant is zo-goed-als ondoenlijk. Het zijn er gewoon te veel. Maar wist u bijvoorbeeld dat een grote albatros in het eerste levensjaar al vier keer de aarde is rondgevlogen, of dat volwassen vogels tijdens de rui drie- tot vijfduizend veren vervangen?

En was u bekend dat koolmezen een nacht in een vriezer bij -40 graden kunnen overleven? Probeer het thuis niet na! Om nog maar te zwijgen van auerhanen met in het voorjaar een testerongehalte zo hoog dat ze alles bespringen: paarden, mensen en zelfs auto’s!

Over vrieskou gesproken: zuidelijke rotspinguïns hebben drie maanden per jaar een paarband. Want in de lange Antarctische winter gaan mannetjes en vrouwtjes ieder elkaars weegs (tot wel 600 kilometer bij elkaar vandaan), om de ander in het volgende voorjaar weer meteen aan hun geluid te herkennen en aan een ‘nest’ te beginnen. Dacht u daarnaast dat ongeslachtelijke voortplanting voorbehouden is aan insecten en amfibieën? Kalkoenhennen zijn hiertoe blijkbaar ook in staat, al produceren ze dan alleen mannetjes. En wist u dat wereldwijd de helft van alle vrouwelijke zangvogels ook kan zingen?
Dit alles – en dus nog veel meer – vindt u in Wat maakt vogels zo interessant. Maar meer nog dan een opsomming weetjes geeft het boek uitleg over wat een vogel een vogel maakt.

Auerhaan / Shutterstock Agressieve auerhaan Auerhaan / Shutterstock
Marcel Boer / Marleen Roos Marcel Boer / Marleen Roos

Een bevlogen vogelaar

Auteur Marcel Boer is een veelzijdige vogelaar met een behoorlijke staat van dienst. Actief voor Vogelbeschermingswacht Zaanstreek, Natuurmonumenten en als excursieleider voor Vogelbescherming in zijn geliefde Wormer- en Jisperveld. Marcel is ook gerust een veelschrijver te noemen. Afzonderlijke hoofdstukken en delen verschenen namelijk al eerder in De Kieft, het tijdschrift van Vogelbeschermingswacht Zaanstreek. Maar voor het boek zijn ze geüpdatet, uitgebreid en nu dus voor het eerst mooi op een rij gezet.
Het is overigens door diezelfde bevlogenheid dat Marcel Boer een deel van de opbrengst van het boek doneert aan Vogelbescherming Nederland.

Wat maakt dit boek zo leuk?

Enigszins vergelijkbare titels verschenen al voor het Engelse taalgebied. Maar wat Wat maakt vogels zo interessant zo leuk maakt, is dat het een bijna onuitputtelijke bron van goed doorzochte en leuk geschreven wetenswaardigheden is.
Gelukkig is ook de illustrator ‘meeverhuisd’ vanuit die eerdere serie in De Kieft. Want de tekeningen van Jos Zwarts zijn perfect voor een titel als deze. Zijn ‘pennenstrepen’ zijn behalve fraai ook een treffende weergave van wat Boer uitlegt.

Voor elk wat wils

Iedere vogelliefhebber, van beginnende geïnteresseerde tot doorgewinterde ‘birder’, vind in Wat maakt vogels zo interessant nieuwe informatie. Of heeft bij het lezen regelmatig een ‘aha-erlebnis’. Bovendien kunt u na lezing indruk maken op uw medemens door achteloos allerlei vogelfeitjes op te lepelen. Alleen daarom is het al leuk om dit boek te lezen. Kortom alles wat u altijd al heeft willen weten over vogels, maar niet durfde te vragen, vindt u in dit boek.

Cover Wat maakt vogels zo interessant? Cover Wat maakt vogels zo interessant?

Wat maakt vogels zo interessant, De bijzondere leefwijze van vogels

Auteur: Marcel Boer, met illustraties van Jos Zwarts
Paperback, 176 pagina’s. ISBN: 9 789050 117500.
Prijs: € 17,95 (verkrijgbaar in de webshop van Vogelbescherming)

Webshop Vogelbescherming

In onze webshop vind je alles voor en over vogels. Van vogelgidsen en verrekijkers tot nestkasten en vogelvoer. Met elke aankoop steun je ons werk en help je kwetsbare vogels beschermen.

Ga naar de webshop

Winkelnieuws

Blijf op de hoogte van het winkelnieuws! Dan lees je over de leukste en mooiste dingen uit de winkel van Vogelbescherming. Zoals nieuwe producten, activiteiten, tips en mooie ervaringen van ons en/of onze bezoekers. Of een spetterende aanbieding!

Volg het winkelteam