Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Sommige gegevens die door deze provider worden verzameld, zijn bedoeld voor personalisatie en het meten van de effectiviteit van advertenties.
Geplaatst op 23 juni 2025
“Wij hoopten dat de Tweede Kamer zou inzien dat de ondoordachte herziening de natuur nog verder uitkleedt. Van een meer terughoudend 'nee-tenzij' – afschotbeleid, schuift het demissionaire kabinet onder aanvoering van BBB-staatssecretaris Rummenie (natuur) op naar een 'ja-mits' uitgangspunt”, aldus Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Dierencoalitie en de Dierenbescherming.
Binnen de huidige wet zijn vijf diersoorten aangewezen om vrij te bejagen op jachtvelden gedurende het geopende jachtseizoen (de zogenoemde 'wildlijst'): wilde eend, houtduif, fazant, konijn en haas. De plannen die nu voorliggen zouden deze wildlijst fors uitbreiden en toestaan dat er afschot plaatsvindt buiten het kader van schadebestrijding of populatiebeheer. Verschillende belangen zoals bescherming en schadebestrijding worden in deze gevallen niet langer meegewogen. De demissionaire staatssecretaris tast hiermee de effectieve bescherming van deze soorten ernstig aan. Bovendien stelt de staatssecretaris de breed geaccepteerde methode om de levensvatbaarheid van een populatie te bepalen ter discussie, waardoor de jacht geopend kan worden terwijl het in feite slecht gaat met soorten.
“Rummenies visie gaat volledig voorbij aan alle wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat de Nederlandse natuur er slecht voor staat”, onderstrepen de organisaties. “Niet alleen worden straks meer dieren afgeschoten, ook gaat meer jacht voor meer verstoring in natuurgebieden en gewasschade op het naburige platteland zorgen. Veel soorten zijn afhankelijk van elkaar en grootschaliger afschot leidt onherroepelijk tot minder soorten die elkaar in evenwicht kunnen houden.”
Kortom, stellen de vier organisaties, de voorgestelde stelselwijziging is onvoldoende doordacht, onderbouwd en maatschappelijk gedragen. Zij pleiten voor een zorgvuldiger proces met nadruk op gebiedsgericht, planmatig beheer en respect voor de intrinsieke waarde van dieren. Zij pleiten daarnaast voor een gedegen evaluatie van de huidige wetgeving. Ook mag de jacht op de huidige vijf wildsoorten niet worden uitgebreid. Sterker nog, zij benadrukken dat de jacht zo snel mogelijk moet worden gesloten voor alle vijf soorten, zoals onder de huidige wetgeving al mogelijk en zelfs wenselijk is.
Ook blijkt keer op keer uit onderzoek dat het draagvlak voor de hobbyjacht onder de Nederlandse bevolking zeer beperkt is. Recentelijk deed Motivaction in opdracht van het ministerie van LVVN (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) daar een publieksonderzoek naar. De resultaten zijn binnenskamers gebleven. “Wij snappen niet dat een demissionair staatssecretaris zo veel haast wil maken met het toestaan van meer jacht, terwijl er geen maatschappelijk draagvlak voor is. Wij roepen het ministerie op om als bewijs hiervoor dit onderzoek te delen met de samenleving. De hobbyjacht verstoort de al wankelende natuur in ons land, veroorzaakt onnodig dierenleed en dient geen ecologisch doel”, vertellen de natuur- en dierenwelzijnsorganisaties.
In Nederland worden in het wild levende dieren beschermd in de Omgevingswet. Deze wet beschouwt (inheemse) dieren als beschermwaardig en vergt van mensen zorgvuldige afwegingen bij de omgang met deze dieren. Het voortbestaan van veel soorten staat echter onder druk, wat ook blijkt uit een flinke teruggang van de biodiversiteit. Die is in Nederland nog maar 15%, volgens het Compendium voor de Leefomgeving. Dit komt door onze wijze van landbouw bedrijven, die een grote negatieve impact heeft op de natuur. Hierdoor verdwijnen leefgebieden en gaan soorten achteruit. Veel natuurgebieden zijn verdwenen of versnipperd geraakt door bebouwing, infrastructuur en andere ontwikkelingen. Daarnaast heeft de vervuiling van bodem, water en lucht een negatieve invloed op planten en dieren.
Ieder jaar worden 25 miljoen trekvogels rond de Middellandse Zee het slachtoffer van illegale jacht. Jouw donatie helpt ons om deze stroperij een halt toe te roepen.
Vogels zijn er overal en altijd: alledaags en fascinerend, spannend en ontroerend tegelijk. Wij kunnen ons een wereld zonder vogels niet voorstellen. Help mee vogels beschermen en ontvang ook nog eens ons magazine Vogels.